Még többet kereshetnek a képviselők, ha számlát hoznak

Vágólapra másolva!
Tizenhat képviselő bukik, többségük azonban akár több százezer forinttal is többet kereshet a januártól életbe lépett új javadalmazási rendszer alapján - derül ki az Országgyűlés Hivatalának adataiból. A képviselők akkor juthatnak hozzá a pénzhez, ha munkájuk sok költséggel jár, és ezt számlákkal tudják igazolni, de az [origo]-nak nyilatkozó képviselők többsége azt mondta, nem fog élni ezzel a lehetőséggel. Az MSZP-s ötletgazda, Göndör István szerint nem kell attól tartani, hogy simlisek kaszálnak az új rendszerrel, mert őket elcsípheti az APEH.
Vágólapra másolva!

Százezrekkel nőhet a legtöbb országgyűlési képviselő fizetése a január 1-jétől bevezetett új költségtérítési rendszer miatt - derül ki az Országgyűlés Hivatalának adataiból. A képviselők most nem kapnak kézhez ennyivel több pénzt, de a teljes összeghez hozzájuthatnak, ha szorgosan gyűjtik a számlákat év közben.

A képviselők fizetése a képviselői alapdíjból (bruttó 231,9 ezer forint) és a képviselőnek járó pótlékokból adódik össze. Képviselők pótlékot kapnak az országgyűlés különböző testületeiben vállalt tisztségeikért (például a frakcióvezetésért, bizottsági tagságokért), ha nincs budapesti lakcímük, jár nekik lakhatási támogatás, ezek összege nem változott tavalyhoz képest. Ezt egészíti ki január óta az úgynevezett választókerületi pótlék, ami a korábbi költségtérítést váltja ki.

Átlagosan havi 165 ezer plusz

A korábbiakhoz képest két lényeges változás van január 1-jétől: a választókerületi pótlék összege a képviselők többségénél jóval magasabb, mint amennyi a költségtérítés volt, de szemben a költségtérítéssel, a pótléknak igazolás nélkül csak 10 százaléka vehető fel adómentesen. Az új rendszerben viszont a képviselőknek lehetőségük van arra, hogy különböző költségeiket elszámolják. Ha számlával tudják igazolni, hogy valamilyen, képviselői munkájukkal összefüggő kiadásuk volt, akkor a pénzt visszaigényelhetik az APEH-től 2010-ről szóló adóbevallásukban. A visszaigényelhető összeg felső határa a képviselő fizetése után befizetett adó.

Az [origo] számításai szerint a képviselők bruttó jövedelme átlagosan 165 ezer forinttal nő. Bár a képviselők elenyésző kisebbsége veszít az új rendszerrel, 339 képviselő sokkal többet is kereshet idén, mint tavaly.

"Én azzal természetesen nem foglalkozom, aki ügyeskedik a számlákkal" - jelentette ki az [origo]-nak a képviselői fizetések rendszerét átalakító törvényt benyújtó MSZP-s Göndör István. Szerinte a képviselők többsége nem fog jobban járni az új rendszerrel, mint a korábbival. Azt tartja reálisnak, hogy a képviselők jövedelmük 20 százalékát tudják majd elszámolni. Ezzel szerinte még mindig csak ugyanannyit fognak keresni nettóban, mint tavaly.

Aki simlis, kaszálhat

Göndör szerint még nincs kiforrott iránymutatás arról, mit számolhatnak el a képviselők költségként, "ezt majd még el kell dönteni". Úgy tudja, hogy sokan gyűjtögetik a számlákat. Ő maga lakbéréről, internetdíjról, benzin- és rezsiköltségéről, rendezvényekre adott támogatásairól teszi félre a számlákat.

A képviselők fizetését módosító törvény indoklása szerint a jogszabály egyik célja, hogy "úgy módosuljon a képviselők javadalmazásának rendszere, hogy a nettó jövedelemben jelentős eltérés ne történjék". Göndör szerint ez teljesül. Elképzelhető, hogy egy képviselő minden jövedelmét elszámolja, és így az eddigi jövedelmének több mint dupláját teszi zsebre, de szerinte ez irreális. "Ha simlis lennék, és a jövedelmem 50 százalékát elszámolnám, hatalmas lenne a bérnövekedésem. De aztán fizethetném a hatalmas büntetést is, ha az APEH-nél kiderül, hogy nincs elég számlám" - mondta.

Az új rendszerrel a legtöbbet a szocialista Gúr Nándor, Szabó Lajos és Szakács László, valamint a fideszes Bánki Erik nyerhet, ők akár havi 324 660 forinttal is többet kereshetnek, mint tavaly. Nem járt rosszul a korábbi pénzügyminiszter, Veres János sem, aki 301 470 forinttal kereshet többet, mint tavaly, ha sok költsége lesz, és arról számlát is tud hozni. Szili Katalin, az országgyűlés korábbi elnöke decemberi fizetéséhez képest 293 353 forinttal kaphat többet. A költségtérítés rendszerének átalakítását kidolgozó MSZP-s Göndör István szintén az élmezőnyben van, az ő fizetése 289 875 forinttal nőhet.

Tizenhat képviselő mindenképpen rosszul jár

Huszonhét olyan képviselő van, akiknek nem változhat a fizetése (ők a kormány tagjai, akiknek a törvény szerint egyáltalán nem jár semmilyen pótlék), 16 képviselő viszont biztos, hogy bukik az új rendszerrel: ők papíron bruttó néhány tízezer forintot vesztettek. Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes közel 68 ezer forintot veszít. Ikvai-Szabó erről annyit mondott az [origo]-nak: "istenem, nem érdekel, nem tartok rá igényt".

Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők szerint a többség nem fog élni a lehetőséggel, nem gyűjtenek számlákat, így viszont nem is nyernek az új rendszerrel. Azt mondták, mindenki tízezrekkel kevesebb pénzt kapott januárban, mint tavaly decemberben.

A képviselőknek 2010-ről szóló adóbevallásukban kell majd feltüntetniük költségeiket. Az APEH az [origo]-val azt közölte, hogy a bevalláshoz nem kell csatolni a költségszámlákat. Az esetleges visszaélések az APEH véletlenszerű ellenőrzései során derülhetnek ki.