Kiállítással emlékeznek a szabadság hőseire

Vágólapra másolva!
1956-os fegyvereket, korabeli képzőművészeti alkotásokat és a forradalomban szerepet vállaló nők életét mutatja be az a kiállítás, amelyet vasárnap nyitottak meg a Hadtörténeti Múzeumban. A tárlat egy részét hamarosan Brüsszelben is bemutatják.
Vágólapra másolva!

"Köszönet a szabadság hőseinek" címmel új, négytermes kiállítást nyitott meg vasárnap délelőtt a Budai várban található Hadtörténeti Múzeumban Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A mintegy 400 négyzetméteren olyan történelmi, katonai és képzőművészeti emlékeket mutatnak be, amelyek ilyen formában még soha nem kerültek a közönség elé.

A tárlat egyik részében korabeli fegyvereket és hadfelszerelési tárgyakat állítanak ki, de megtalálhatóak itt olyan 56-os ereklyék is, mint a Sztálin-szobor egy darabja, vagy egy korabeli lyukas zászló. A korabeli tárgyakból összeállított rész a későbbiekben a múzeum magyar katona történetét bemutató állandó kiállításába illeszkedik majd. A kiállításon emellett a látogatók megtekinthetnek egy képzőművészeti gyűjteményt is, amely 1956-ban kortársnak számító magyar és amerikai művészek alkotásaiból áll össze.

A tárlaton 56 könnycsepp címmel külön rész állít emléket a forradalomban szerepet vállaló nőknek. A bemutató október 22-től december 31-ig látogatható teljes formájában, a későbbiekben a nők szerepét felidéző szekciót az Országházba viszik, majd onnan Brüsszelbe szállítják, ahol az európai közönségnek is bemutatják.