Hamisítványnak nézik a boltokban az emlékpénzeket

Vágólapra másolva!
Bár boltban is fizethetünk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kibocsátott emlékpénzekkel, azokat a kereskedők szinte egyáltalán nem ismerik. Az [origo] által megkérdezett kereskedők szerint problémát okoz, hogy nem tudják eldönteni egy-egy emlékérméről, hamis vagy igazi pénz-e. A fém kétszázasok és a 2000-ben kiadott 2000 forintos emlékbankjegyek mellé idén újabb öt emlékérmet bocsát ki az MNB.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Nem tudják, hogy igazi-e

Az [origo] által megkérdezett kereskedők fenntartással fogadnák, ha számukra ismeretlen emlékérmekkel vagy bankjegy-különlegességekkel próbálnának fizetni a vásárlók. A bankjegy-különlegességek közül nem tudnák megállapítani, melyik a valódi és melyik a hamis, hiszen nincs mihez viszonyítani.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az érmék és bankjegyek nyomtatása, továbbá az elhasználódottak visszagyűjtése mellett 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékpénzeket is. Ezek az évfordulók, kiemelkedő társadalmi-, kulturális vagy sportesemények alkalmából kiadott különlegességek általában gyűjteményekbe kerülnek. Bár főként gyűjtők számára készülnek, ezért a pénzforgalomban általában nem vesznek részt, mégis hivatalos fizetőeszközök.

A Blikk információi szerint ennek ellenére a 2000. augusztus 20-ra kibocsátott kétezer forintos emlékbankjegyeket gyakran nem fogadják el az üzletekben. A bankó tényleg alig hasonlít a hagyományos kétezer forintosokhoz, hiszen a millenniumi példányon Bethlen Gábor portréja helyett a magyar korona látható. Százforintosból is van a hagyományos címeresen kívül olyan, amelynek hátoldala Kossuth Lajost ábrázolja.

Az [origo] információi szerint idén ötféle emlékérmét készít majd az MNB, melyekből 5-10 ezer darab kerül kibocsátásra. Az uniós csatlakozásunk apropójaként ötezer és ötvenezer forintos névértékű érmét is vásárolhatnak majd a gyűjtők. Ezen kívül a nyári olimpiai játékok, a visegrádi vár és a világörökség részeként nyilvántartott pécsi ókeresztény sírkamrák is szerepelnek majd egy-egy érmekülönlegességen.

Az [origo] által megkérdezett kereskedők szerint azonban nem csak az emlékérmékkel van probléma. Többen megemlítették, hogy a régebbi bankjegyek lecserélésekor, illetve a fém kétszáz forintosokkal kapcsolatban akadtak kellemetlenségeik. "A mostani bankjegyek bevezetését követően többször előfordult, hogy külföldiek a régi bankókkal akartak fizetni, melyek előző magyarországi üdülésükkor megmaradtak. Nehezen értették meg, hogy azóta az összes bankjegyünket lecserélték" - mondta az [origo]-nak Kovács Béla, aki a nyugat-magyarországi települések piacain ruházati termékeket árusít. A Magyar Érmegyűjtők Egyesületének ügyfélszolgálati munkatársa az [origo]-nak elmondta: a közelmúltban lecserélt fizetőeszközöknek nincs numizmatikai értékük. A rövid karriert befutott kétszázas érmék most ezüstáron, 186 forintért cserélnek gazdát.