Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A közgyűlés előtt a Teleki-szobor

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor szerint Budapest közterületén nem lesz szobra a volt magyar miniszterelnöknek, Teleki Pálnak. A szoborról a döntést csütörtökön hozza meg a közgyűlés - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester biztos abban, hogy a közgyűlés elutasítja a szoborállítási kérelmet. Teleki Pál szobra politikai kérdéssé vált, ezért Körmendy Ferenc, a főváros kulturális bizottságának elnöke a testület szerdai ülésén azt indítványozza, hogy a végső döntést a fővárosi közgyűlés hozza meg. A főpolgármester a városképvédelmi bizottság után a kulturális bizottságnál is kezdeményezte a testületi döntés visszavonását, amellyel engedélyezték a szobor felállítását a budai Várban.

Amennyiben a fővárosi közgyűlés mondaná ki a végső szót, az MSZP-frakció nem fogja támogatni a szobor engedélyezését - közölte Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető. Az SZDSZ a Magyar Hírlap keddi megkeresésekor még tárgyalt a szoborról, a Fidesz egyelőre nem alakította ki álláspontját az ügyről. A MIÉP támogatja a szobor felállítását.

Magyarországon a baloldali pártok és a zsidó hitközség Telekit zsidó-ellenes törvényei miatt nem tartják méltónak arra, hogy szobrot kapjon, viszont a nácik elől menekülő lengyelek segítéséért Lengyelországban köztiszteletnek örvend, ezért elképzelhető, hogy ott állítják fel a szobrát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről