Árnyékolással akadályoznák a képviselők mobilozását

Vágólapra másolva!
Szili Katalin házelnök kezdeményezi, hogy mesterségesen árnyékolják le a parlamenti üléstermet, hogy a képviselők ne zavarhassák mobiltelefonálással az üléseket. Szili kérte a frakcióvezetőket, hogy beszéljék meg képviselőikkel az elképzelést, a parlament főigazgatóját pedig megkérte, hogy tájékozódjon a technikai lehetőségekről. A frakciók megosztottak a javaslattal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Pető Iván és a telefonálni készülő Kuncze Gábor MTI

Szili Katalin házelnök rendszeresen felkéri a képviselőket a parlamenti ülések kezdetekor, hogy ne akadályozzák a munkát mobiltelefonálással, lehetőleg némítsák el a készülékeket. Ennek ellenére időnként előfordul, hogy hangosan csörög egy-egy telefon az ülés alatt. Most azt kezdeményezi a házelnök, hogy - más európai parlamentek mintájára -, mesterségesen árnyékolják le az üléstermet, ezzel lehetetlenné téve a mobilok használatát. A kapcsolatot a külvilág és a képviselők között a frakcióvezetőknél elhelyezett vezeték nélküli telefonok biztosítanák Szili Katalin elképzelése szerint.

A házelnök a frakcióvezetőkhöz fordult, hogy beszéljék meg képviselőikkel, mi a véleményük erről az elképzelésről. A parlament főigazgatóját pedig arra kérte, hogy tájékozódjon, technikailag lehetséges-e a leárnyékolás, mennyi idő alatt végezhető el a munka és mennyibe kerül a beruházás - mondta Szili az [origo]-nak.

"Nem lehet egyszerre telefonálni és figyelni" - mondta az [origo]-nak Kovács László, az MSZP elnöke, aki támogatja Szili Katalin kezdeményezését. Kovács udvariatlanságnak tarja a mobilozást a parlamenti ülés alatt, másrészt úgy gondolja, hogy a parlamenti közvetítést figyelők előtt sem tűnnek fel jó színben a képviselők, ha sokan telefonálgatnak. Ugyanakkor azt is megjegyezte: az EU-csúcsokon sem ritka, hogy a képviselők telefonja hangosan csöng, majd ezt követően percekig hangosan telefonálnak.

Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly szintén egyetért a házelnök kezdeményezésével, és elegendőnek tartja, ha a frakcióvezetőknél lesz egy-egy telefon.

Az SZDSZ-nek és Fidesznek fenntartásai vannak

Forrás: MTI
Kuncze nem szeretne megválni a mobiltól MTI

Az SZDSZ elnökének, Kuncze Gábornak vannak fenntartásai a parlament leárnyékolásával kapcsolatban. Szerinte például ha egész napos szavazások vannak, nem elég, ha csak a frakcióvezetőknél van telefon. Kuncze szerint a lehalkított telefonok, rövid telefonbeszélgetések beleférnek a parlamenti munkába.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint sok kérdést vet fel a házelnök elképzelése, például azt, hogy mennyibe fog kerülni a leárnyékolás a költségvetésnek. "Kérdés az is, hogy kit zavar a mobilozás, csak Szili Katalint, vagy mást is?" - mondta az [origo]-nak. Halász szerint ugyanis a lehalkított telefonok nem zavarják az ülést.

Nem reagálnak a mobil szolgáltatók

Szerettük volna a hazai mobil szolgáltatóktól megtudni, hogy mit szólnak a házelnök elképzeléséhez és szakembereik szerint technikailag megoldható-e a parlamenti ülésterem leárnyékolása, azonban egyelőre a három szolgáltató közül egyik sem reagált többszöri megkeresésünkre sem.