A lignitbánya ellen tüntetők mellé állt Persányi

Vágólapra másolva!
Minden rendelkezésére álló törvényes eszközt fel kíván használni a környezetvédelmi miniszter annak érdekében, hogy ne építhessenek a Vas megyei Toronyba lignitbányát. A szombati demonstráción ismert közéleti személyiségek, művészek, sportolók, tudományos kutatók is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Az Alpok alján nincs helye lignitbányászatnak - jelentette ki szombaton a Vas megyei Nardán Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. "Ezen a vidéken a táj, a természet és az emberek egészségének veszélyeztetése nélkül nem lehet külszíni bányászatot folytatni, így annak nincs realitása" - hangoztatta a szaktárca vezetője azon a civil egyesületek által szervezett demonstráción, amelyen a Toronyhoz közeli lignitmező tervezett kitermelése ellen tiltakoztak több ezren. A demonstrációra a határ osztrák oldaláról is tiltakozó táblákkal érkezetek a környezetet védő emberek.

Persányi Miklós elmondta, a szakhatóságok eddig sem engedélyezték a kutatófúrásokat, az Országos Bányászati Hivatal és a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal döntése ellen azonban a Nógrádszén Kft. bírósághoz fordult, a per folyamatban van. "A független bíróság hoz majd ítéletet, és ezt befolyásolni senkinek sincs joga és lehetősége" - hangsúlyozta a miniszter. Személyes véleményeként azonban hozzáfűzte: a lignitbányászat hatalmas sebet ejtene a tájon, ez a technológia szavai szerint a legkörnyezetrombolóbb eljárások közé tartozik. Persányi közölte: minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel küzdeni fog azért, hogy a lignitbányászat terve ne valósulhasson meg.

Hans Nieesl a demonstrálókhoz szólva hangsúlyozta, Burgenland sem támogatja, hogy a térségben lignitbányászat kezdődjön. Illés Zoltán fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, hogy hétfőn törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy megváltoztassák az országos területrendezési törvénynek azt a részét, amely korábban védettséget biztosított a határ menti vasi térségnek.

A demonstráción ismert közéleti személyiségek, művészek, sportolók, tudományos kutatók is részt vettek. Többen közülük kijelentették, akár élő láncot alkotva is megakadályozzák, hogy a markológépek elkezdjék a munkát. A demonstráció helyszínén sokan aláírták azt a tiltakozó dokumentumot, amely a lignitbányászatot elutasítja a térségben. A Vasi Lignitszelídítők Egyesülete eddig 30 ezer aláírást gyűjtött össze a kutatófúrások engedélyezése ellen.