Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Külföldi szakértők is dolgoznak a paksi üzemzavaron

Vágólapra másolva!
Orosz, német és amerikai szakemberekkel is felvették a kapcsolatot azok a szakértői csoportok, amelyek szerda éjjel alakultak meg a paksi atomerőműben tapasztalható üzemzavar elhárítására. Az erőmű csütörtök délelőtt jelentette be, hogy az üzemzavart a korábbi kettes fokozatról hármasra minősítették. Az erőmű történetében eddig ez a legmagasabb szintű üzemzavar, az [origo]-nak nyilatkozó szakember elmondása szerint azonban csak az ötös fokozatú esetek jelentenek veszélyt a külvilágra.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőműben kialakult üzemzavar megoldására éjszaka több szakértői csoport is felállt - mondta az [origo]-nak Kováts Balázs, az erőmű tájékoztatási központjának vezetője. A csoportok több szakértőt is felkértek tanácsadásra a Budapesti Műszaki Egyetemről és a Központi Fizikai Kutatóintézetből, és felvették a kapcsolatot orosz, német és amerikai szakemberekkel is.

Üzemzavarok a paksi atomerőműben/itthon/20030417uzemzavarok.html

Kováts emlékeztetett arra: az, hogy az üzemzavart 2-es fokozatról 3-asra minősítették, nem azt jelenti, hogy súlyosbodott volna a helyzet azóta, hogy április 10-én felfedezték a problémát. A váltás csupán azért történt, mert az éjszakai vizsgálatok során fel tudták tárni, pontosan milyen károk történtek.

Az [origo] kérdésére Kováts hozzátette: semmi esélye nincs annak, hogy a mostani üzemzavar súlyosbodjon. A tájékoztatási központ vezetője szerint ugyanis a helyzetet stabilizálták, és most már csak a probléma minél korábbi elhárítására kell koncentrálni.

Kováts elmondása szerint az a sugárzás, amely a paksi lakosságot érte az elmúlt napokban az atomerőműben történt súlyos üzemzavarral összefüggésben, ezredrésze annak, amit egy röntgenvizsgálat elvégzésekor kap az emberi szervezet. Hozzátette: az erőmű kéményén kiáramló radioaktív anyag mindössze akkora többletterhelést jelent, mintha a környezetben mindig és mindenhol mérhető természetes háttérsugárzás egy évben 30 perccel tovább tartana.

Kováts Balázs elmondta, radioaktív gáz egyre csökkenő mértékben ugyan, de továbbra is szivárog a 2-es blokk mellett elhelyezett tisztítórendszerből.

A Paksi Atomerőmű Rt. csütörtök délelőtt adott ki közleményt, amelyben közölte: a korábbi 2-es helyett 3-as fokozatú üzemzavar történt április 10-én Pakson. Az erőműben április 10-én radioaktív gáz szivárgását észlelték, és akkor a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán a második fokozatba sorolták az esetet.

A cég közleménye szerint a gázszivárgás körülményeinek kivizsgálása során befejezték az ideiglenesen telepített fűtőanyag-tisztító rendszer szétszerelését, fedelének leemelését. Víz alatti tévékamarákkal megvizsgálták a 30 fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartály belsejét, és megállapították, hogy a kötegek többsége jelentősen megsérült. A tisztító berendezést a világ atomiparában elismert Foratom ANP cég gyártotta.

Az új tények ismeretében minősítették súlyosabbnak az üzemzavart. Az új minősítést a nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága jóváhagyta.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a gázszivárgás nagy valószínűséggel hűtési hiányosságokra vezethető vissza. A reaktorból kivett, és a tisztítóba áthelyezett fűtőanyag kazetták hűtése ugyanis nem volt elégséges. Helyenként gőz keletkezett, és emiatt nem érte víz a fűtőanyagot tartalmazó csövet, így további túlmelegedés lépett fel. Feltehetően mind a 30 kazetta erősen deformálódott, burkolata felnyílt. A tisztító berendezésnél jelenleg tartalék hűtőrendszert állítanak üzembe. A vizsgálatba külső szakértőket is bevonnak.

A gázszivárgás mértéke az elmúlt napokban jelentősen csökkent, és a tisztítótartály kinyitása után sem emelkedett meg. A radioktív gáz az erőmű száz méter magas kéményén keresztül folyamatosan kikerül a környezetbe, de mennyisége olyan elenyésző, hogy változást az erőmű területén és annak körzetében a nagy pontosságú mérések sem mutatnak ki - derül ki a közleményből.

A környezeti sugárzási állapot változatlan, a természetes háttérsugárzáshoz képest továbbra sincs eltérés. Az erőmű másik három blokkja zavartalanul üzemel.

A környezetvédelmi szervezetek folyamatosan figyelik a környezetszennyezettség mértékét a paksi atomerőműben történt üzemzavar kapcsán - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A minisztérium felügyelete alá tartozó Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség és az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint a levegőbe került káros anyagok mennyisége az elmúlt órákban nem növekedett - derül ki a tárca közleményéből.

A felügyelőség mérőhálózata Paks környékén hét mintavételi ponton ellenőrzi a levegőre és a vízre vonatkozó kibocsátási értékeket. Az erőmű körül 1,5 kilométeres körben kilenc konténerben folyamatosan végzik a méréseket, 30 kilométeres körzetben további mérőhelyeken vizsgálják a talaj, a víz és a levegő szennyezettségét.

A tárca közleményében az is szerepel, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan méri a radioaktivitás mértékét az ország húsz pontján, és egyetlen mérőállomás sem tapasztalta a káros anyagok növekedését. A közlemény szerint a mostani értékek megfelelnek a normál határértéknek.

Az Atomenergia Kutatóintézet munkatársa, Vidovszky István az [origo]-nak elmondta, nem szokatlan, hogy az első értékelés után átminősítenek egy üzemzavaros esetet. A hármas fokozattal kapcsolatban elmondta, ebbe csak azokat az eseteket sorolják, amelyek a külvilág számára nem jelentenek sugárzási veszélyt. Ez a mostani üzemzavar is az erőmű belső ügyének számít - tette hozzá Vidovszky.

A szakember elmondása szerint az eggyel nagyobb, négyes fokozatba is csak olyan esetek kerülnek, amelyek az erőműveken belül okoznak gondot. Igaz, a skálának ezen a szintjén már súlyosabb belső zavarról van szó. A külső környezet számára is veszélyes eseteket ötös - és annál magasabb - fokozatba szokták sorolni.

Vidovszky a kéményen keresztül kikerülő radioaktív gázokkal kapcsolatban elmondta, ilyen gázok normál üzemkörülmények között is távoznak az erőműből. Ezek azonban olyan alacsony sugárzásúak, hogy nem jelentenek veszélyt a környezetre.

A szakember elmondta azt is, hogy a Paksi Atomerőműben mindenképpen szokatlannak számít a mostani üzemzavar. Korábban ugyanis nem volt arra példa, hogy hármas fokozatot hirdettek volna az erőműben. Ennél csak alacsonyabb fokozatú üzemzavarok történtek Pakson - tette hozzá Vidovszky.

Az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a gázkibocsátás ugyan az elmúlt órákban sem növekedett, a környezeti radioaktivitás mérésére azonban összehangolt program indult.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) balesetelhárítási szervezetének vezetője, Lux Iván közölte: új fejlemény nem történt a paksi atomerőmű 2-es blokkjánál, csak világossá vált, hogy mennyire sérültek a tisztító berendezésben elhelyezett fűtőelemek. Ezért kellett az eseményt a nemzetközi skála 2-es fokozatából a 3-as fokozatba átminősíteni.

A szakember elmondása szerint a sérült fűtőelemekből származó és a szellőző kéményen át távozó gáz okozta radioaktivitása mérhető, de annak mértéke olyan kicsiny, hogy a vállalat dolgozóira és a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent.

A gázkibocsátás és a radioaktivitás mértéke a tisztítótartály fedelének leemelése után nem nőtt, sőt a radioaktív bomlás miatt inkább csökkenés figyelhető meg - tette hozzá Lux. A Paksi Atomerőmű Rt. az OAH-val közösen dönt majd arról, hogy hol helyezzék el a sérült fűtőelemeket. Erre a kiégett fűtőelemek vagy a nagy aktivitású hulladékok tárolója lehet alkalmas - mondta a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről