Budapesti képviselő is felvesz szállásdíjat

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hivatala az adatvédelmi biztos ajánlása alapján nyilvánosságra hozta, hogy az egyes képviselők mekkora költségtérítést vettek fel a ciklus első évében. A listából kiderül, hogy akad olyan képviselő, aki rendelkezik mind budapesti, mind a választókerületében lévő lakásokkal, ennek ellenére több százezer forintot vettek fel albérleti pénz gyanánt.
Vágólapra másolva!

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása nyomán nyilvánosságra hozták, hogy melyik képviselő mekkora költségtérítésben részesült. Ennek köszönhetően kiderült, hogy a tavalyi évben, erre a kormányzati ciklusra vonatkozóan (tehát 2002 májusa és decembere között) összesen 712 millió forintot kaptak költségtérítés és szállásköltség gyanánt az országgyűlési képviselők. Az ombudsman az RTL Klub megkeresésére kezdett vizsgálatot, mert a tévétársaság hiába kérte az adatokat a parlamenttől. Péterfalvi Attila ajánlásában közérdekű adatnak minősítette a képviselők költségtérítésére vonatkozó információkat, ezért Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke engedélyezte az adatok nyilvánosságra hozatalát.

A költségtérítési általányra minden képviselő jogosult, ennek mértéke a lakóhelyük Budapesttől való távolságától függ. Ezt az összeget ugyanis elsősorban közlekedésre fordíthatják. Még a budapestiek is megkapják az alapdíjuk 70 százalékát, akik pedig 200 kilométernél is messzebb laknak, azoknak 160 százalék jár (ez 2002-ben 264 ezer forintot jelentett havonta). Kívánság szerint a képviselő választókerületének központjától, vagy ha területi listáról került be, akkor a megyeszékhelytől lehet számítani a fővárostól való távolságot. Azt nem veszik figyelembe, hogy sok polgármesternek jár hivatali (önkormányzati) gépkocsi, valamint az önkormányzatuktól is jár költségtérítés. Ilyen például a példa kedvéért az MSZP-s Toller László és a fideszes Kósa Lajos, Pécs és Debrecen polgármestere, akik 264-264 ezer forintra jogosultak. Jár szolgálati autó a parlament elnökének, Szili Katalinnak és a volt miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, akik szintén jogosultak a költségtérítési általánydíjra. Az általánydíjra jogosultság mellett a képviselők ingyenesen utazhatnak a vonaton és a buszokon. A minisztereknek és államtitkároknak nem jár képviselői költség- és szállásdíjtérítés.

Tág teret ad a szállásköltség megtérítésére a törvény, amit egyes képviselők ki is használnak: a bevallásuk szerint Budapesti lakóhellyel nem rendelkező képviselők ebbéli tevékenységükkel összefüggő feladataik ellátására szállásköltsége megtérítésére jogosultak. Ezenkívül az is jogosult szállásköltségeinek megtérítésére, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem abban a választókörzetben van, ahol megválasztották, vagy nem abban a megyében, ahol területi listán megválasztották. Ez az összeg legfeljebb az alapilletmény 50 százaléka lehet.

A listát megnézve kiderül: van néhány olyan képviselő, aki rendelkezik budapesti lakóingatlannal, valamint vidéki képviselőként a választókerületében is van háza- lakása, ennek ellenére sokszázezer forintot vett fel szállásköltség gyanánt a költségvetéstől. A jogszabály azonban nem zárja ki, hogy ilyen esetben is kiutalják a költségtérítést. Gyürk András Fidelitas-elnök viszont országos listán jutott a parlamentbe és vagyonnyilatkozata szerint van egy budapesti lakása, ennek ellenére 623 ezer forintot albérleti támogatást kapott. Gyürk András ezt azzal magyarázta, hogy ő Szentendrére van bejelentve, mivel a vagyonnyilatkozatában feltüntett lakásra édesapja haszonbérleti szerződést kötött és így nem ő rendelkezik vele. Arra a kérdésre, hogy Szentendréről is be lehet járni dolgozni, ahogyan sokan teszik, azt felelte, hogy Budapest közelebb van, a szentendrei családi házban pedig a nővére él a családjával. Deutsch Tamás szintén budapesti lakos, de semmilyen ingatlanja sincsen a bevallása szerint, így jár neki az albérleti támogatás: 617 ezret kapott 2002 májusa és decembere között.