Eltűnt két amerikai helikopter a homokviharban

Vágólapra másolva!
Óriási homokvihar dúl Bagdadban és a város több tíz kilométeres körzetében. A vihar miatt a látótávolság minimálisra csökkent. A szélvész miatt meg kellett állniuk a Bagdad irányába tartó amerikai-brit csapatoknak, és nincs hír két helikopterről.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be kedden délután, hogy a Násziríjából Bagdadba vezető úton heves homokviharok dúlnak. A jelentés szerint a látótávolság szinte nullára csökkent. A Bagdad felé tartó szövetséges csapatok ezért megálltak, mivel a rossz látási viszonyok miatt tartanak tőle, hogy elveszítik egymást.

A félelem nem volt alaptalan. Nem sokkal később érkezett a jelentés, hogy eltűnt két szövetséges helikopter, egy Apache és egy Black Hawk. Legutóbb hétfőn veszített el helikoptert az amerikai hadsereg, a két pilóta akkor feltehetőleg találat miatt kényszerleszállást hajott végre, és fogságba került. A sivatagban fekvő helikoptert később kilőtték, hogy fegyverzete és technikai rendszere ne jusson az irakiak birtokába.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A BBC tudósítója szerint, aki a csapatokkal tart, senki és semmi nem mozdul a környéken. Láttunk már homokvihart Kuvaitban is, de az semmi nem volt a mostanihoz képest - mondta.

A katonák ugyanakkor attól tartanak, hogy a rossz körülményekhez hozzászokott iraki csapatok helyismeretüket kihasználva a vihar idején csapnak le az egy helyben tartózkodó amerikai-brit egységekre. Leginkább attól félnek, hogy távolról éri rakétatámadás a csapatokat - jelentette a tudósító.

Heves homokviharokról érkezett jelentés az iraki fővárosból, Bagdadból is. Az utcák nagyrészt kiürültek a rossz idő miatt.

A szövetséges csapatok már 80 kilométerre megközelítették az iraki fővárost. Bagdad ostroma azonban csak a légi előkészítés után kezdődik majd meg, ami azonban napokat is igénybe vehet. A Bagdad előtt gyülekező szövetséges csapatoknak ráadásul várhatóan szembe kell majd nézniük az iraki hadsereg elitalakulatával, a Köztársasági Gárdával is, melynek harcosai a főváros előtt ásták be magukat.