Az ellenzéki jelölt leleplezte a hvg-t: politikai megrendelésre írnak cikkeket

Pikó András, polgármesterjelölt
Budapest, 2015. március 14. Pikó András, a Klubrádió műsorvezetője az Eötvös Károly Intézet Legyen köztársaság! című fesztiválján a Gödör Klubban 2015. március 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Immár sokadjára bukott le a hvg nevű ellenzéki propagandagyár azzal, hogy az ellenzéki politikusok rendelik tőlük a cikkeket. Most az Origo birtokába került egy olyan bejegyzés, amiből világosan kiderült, hogy Pikó András, a józsefvárosi ellenzéki álcivil polgármesterjelölt gyakorlatilag maga ismerte el, hogy megrendeli a hvg cikkeit. Az elmúlt években annyi botrányos álhírt gyártottak a hvg-nél, hogy azokat szinte lehetetlen összegyűjteni, de a legfelháborítóbb eseteket most bemutatjuk. 
Vágólapra másolva!

Újabb hatalmas pofonba szaladt be a HVG nevezetű balliberális fake news-gyár.

A magát függetlennek hazudó portált Pikó András, az úgynevezett ellenzéki összeborulás józsefvárosi polgármester-jelöltje buktatta le egy közösségi oldalon tett bejegyzéssel.

Az álcivil józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt maga ismerte el, hogy megrendeli a HVG cikkeit.

Pikó: Két újságíró külön is foglalkozik majd Józsefvárossal

Pikó ezt posztolta egy Facebook-csoportba, ahol megosztotta a balliberális portál cikkét:

„Sziasztok. Amikor a kampányról beszéltem Nektek, még az elején azt mondtam, hogy az elvárásom az, hogy mindannyian élvezzük, hogy legyen egy életre szóló emlék azoknak, akik benne voltak és hogy legyünk benne abban a 10 helyben, amelyre a sajtó külön figyel. Benne vagyunk, két újságíró külön is foglalkozik Józsefvárossal majd a hvg-nél. Gratulálok mindenkinek, ez közös sikerünk. Ma este beszélek a folytatásról. Arról is, hogy a következő 55 napban melyek lesznek a győzelemhez vivő útunk következő lépései, csupa olyan dologról, amelyről még nem beszélhettem. Gyertek el este 6-ra a Patyolatba, hogy első kézből halljátok!"

Pikó András csúnyán lebuktatta a HVG-t Forrás: Origo

Pikó bejegyzésében arra a cikkre utalt, ami szerda reggelt jelent meg és számba vette azt a 10 várost, ahol elvileg lenne esélye az ellenzéknek a sikerre.

Meglepő módon ebbe a gyűjtésbe bekerült Józsefváros is.

Akkor nem igazán értettük, hogy mit keres a VIII. kerület ebben a gyűjtésben, mivel Sára Botond a tavalyi időközi választáson a szintén közös ellenzéki jelöltet közel kétharmados arányban verte.

Megrendelésre fényezték egy kicsit Pikót

Pikó megnyilatkozásának a fényében érdemes pontosan idézni, hogy mit írtak Józsefvárosról:

„Józsefvárost akár fideszes fellegvárnak is mondhatnánk, a tavalyi időközi polgármester-választáson ugyanis nagyot nyert Kocsis Máté egykori alpolgármestere az összellenzéki jelölt ellen. Ám akkor Győri Péter önmaga jellemzése szerint is ismeretlen volt, most viszont Sára Botondnak a sokkal agilisabb Pikó Andrással kell megküzdenie. Ráadásul a 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz csak 8 százalékkal szerzett többet a Józsefvárost és Ferencvárost is felölelő kerületben, mint a DK, a Jobbik pedig 13, míg az LMP 5,5 százalékot vitt el".

Egyébként úgy tudjuk, hogy

baloldali belső körökben is azt mondják, hogy azért is adták oda a Józsefvárosban teljesen ismeretlen jelöltnek a kerületet, mert senki nem számol vele.

Másrészt: tavaly Budapesten Kocsis Máté aratta a legnagyobb különbségű fideszes győzelmet. Nehezen mondható tehát, hogy ez olyan kerület lenne, ami "billeg".

A mostani csúnya lebukás kapcsán érdemes azt a kérdést is feltenni, hogy vajon Pikó András, még klubrádiósként is hasonló módon, megrendelésre készítette a műsorait?

Pikó András csúnyán lebuktatta a hvg-t Forrás: Origo

Nagyon ügyetlenül megy a lejáratás

Nem ez az első eset, hogy csúnyán lebukott a hvg-nak nevezett ellenzéki fake news-gyár. Legutóbb arról írtunk, hogy a hvg megszülte egyik legügyetlenebb lejárató művét.Ugyanis egészen 2019. július 18-án reggelig az volt a hvg egyik legnagyobb baja Orbán Viktorral, hogy nem fapados járatokat vett igénybe egy-egy diplomáciai útja során, 2019. július 18-án reggel azonban fordult a kocka, és most már az volt a baj, hogy fapados járattal közlekedik - családi útján - a miniszterelnök. Van némi ellentmondás a dologban, azonban ez a legkevésbé sem tekinthető meglepőnek, ugyanis a hvg-ből a repülős cikk előtt is mindenféle gátlás nélkül ömlött az átlátszó hazugság.

Az ordító hazugság után nem mondott le Szauer

Érdemes azt is felidézni, hogy Szauer Péter, a lap (papíron) tulajdonosa feltűnő vonzalmat táplál a repülőgépek, ezen belül is a fapados járatok iránt. Olyannyira, hogy miattuk egy ordító hazugságba is sikerült belekevernie magát. Az e körül kialakult botrány egyébként ugyanazokat a sajtóetikai kérdéseket vetette fel, mint a korábbi bajai MSZP-s videós eset. Akkor az újság főszerkesztője lemondott, Szauernak azonban esze ágában sem volt ugyanezt megtenni. 2017 novemberében egy név nélküli írás jelent meg a balliberális lap internetes felületén, amelyben arról számoltak be, hogy az egyik fapados budapesti járatán a felszállást megelőzően egy stewardess minősíthetetlen hangnemben beszélt az egyik utassal, majd amikor az utas lánya ezt kikérte magának, rendőrökkel parancsolták le őket a fedélzetről.

Az ügy sajátossága az volt, hogy nem nevezték meg, kik voltak az érintettjei a történetnek, csakhogy később kiderült, Szauer Péter HVG-tulajdonosról és lányáról volt szó.

Az eleve súlyos etikai kérdéseket vetett fel, hogy mennyiben tekinthető objektívnek úgy egy írás, hogy az a tulajdonos sérelmeiről szól, ráadásul ezt a nagyon fontos tényt elhallgatják a nyilvánosság elől.

De a hvg cikkével nemcsak ez volt a probléma, hanem az is, hogy egy olyan sztorival akarták lejáratni a légitársaságot, amely nem is volt igaz. Mint kiderült, az írás tele volt konkrét hazugságokkal, a publikálást követően a hírek szerint 17-szer kellett rajta módosítani, többek között például azért, mert egy olyan stewardesst gyanúsítottak meg, aki nem is volt a gépen.

Álhírgyártásban verhetetlen a hvg Forrás: Origo

Képesek voltak egy álriportot közölni a Billy Elliottról

Nemcsak a légitársaságok besározásán dolgoznak hangyaszorgalommal, kulturális téren is kopognak a billentyűzetek a propagandalap szerkesztőségében. Ez utóbbi műfaj kiskatonája a legutóbbi repülős cikket jegyző újságírónő, aki a szakma szabályaira fittyet hányva, politikai érdekből álriportot közölt egy musicalről. Mint emlékezetes, 2018 nyarán az Erkel Színház Billy Elliot-előadására nem fogytak megfelelően a jegyek, ezért a sorozat felét törölték, lényegét tekintve minden második előadást tartották meg.

Az ellenzéki propagandamédia viszont azt kezdte mondogatni, hogy azért törlik, mert a darab érinti a homoszexualitás kérdését. Ez persze nevetséges hazugság volt, ráadásul az előadás azóta is műsoron van.

Mindenesetre a hvg munkatársnője álriportot közölt az Erkel Színház előadásáról. Meg nem nevezett nézők mondtak ügyetlenül megfogalmazott, a valóságban soha el nem hangzott, átlátszó (ellenzéki) propagandaszövegeket.

A cikkről ordított, hogy álriport volt,

és ennél is egyértelműbb volt, hogy politikai motivációból született.

Az újságírónő - aki az egyik ellenzéki televízióban olykor vendégként is feltűnik, és kínos lámpalázával, akadozó fogalmazásával vidám perceket szerez a nézőknek - rendszeresen ír olyan cikkeket a hvg-ben, amiben elég feltűnően a másfél évig börtönben ült Gyurcsány-ügyvéd, Czeglédy Csaba álláspontját képviseli. Miként feltűnő gyorsasággal tájékoztatja az újságírónőt egy Litresits nevű MSZP-s ügyvéd, aki egyébként éppen Czeglédy Csabát szokta gyakran képviselni.

A kormánypártiak halálát kívánta a hvg kisújságírója

Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy az idei EP-választás napján a hvg kisújságírója több százezer fideszes halálával viccelődött közzétett posztjában.„Vigyél magaddal még egy embert! Hátha leszakad a híd!" – írta közösségi oldalán közzétett, saját gyártású képére, amelyen a tavaly márciusi Békemenet résztvevői láthatóak, amint a Margit-hídon sétálnak.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó után érkezett a végtelenül alpári ellenzéki megnyilvánulás, amelyben a kormánypárti szimpatizánsokat becsmérlik. Sőt, ezúttal nem egyszerűen lepatkányozta a Fidesz szimpatizánsait egy ellenzéki szereplő, hanem a halálukat kívánta.

Azaz, egy ellenzéki politikus után egy ellenzéki propagandista is nyíltan gyalázni kezdte a kormánypárt támogatóit.