Egyre távolabb a klímacéloktól - a globális fenntarthatóságról és a geotermikus energiáról egyeztetett az E21

zöldenergia, napelem
Vágólapra másolva!
A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozón.
Vágólapra másolva!

Gelencsér András klímakutató, a Pannon Egyetem rektora a fenntarthatóságról és annak alapproblémáiról tartott előadást. A szakember vitaindítójában külön fejezetet szentelt a tudomány és politika kapcsolatának, az általános megoldási lehetőségek számbavételének és elemzésének, a témában jelenleg is zajló folyamatok gazdasági vetületeinek. 

A geotermikus energiában rejlő lehetőségeit, hazánk geotermikus potenciálját mutatta be Birkner Zoltán közgazdász, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapítótagja, aki előadásában kitért a témához kapcsolódó kockázatokra, stratégiákra és magyarországi trendekre,  valamint bemutatott egy közelmúltban kidolgozott elméleti mintaprojektet is.  

 

Klímapolitikai ajánlásokat fogalmazott meg az E21

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg, melyeket hat pontban foglaltak össze. 

  •  A Párizsi Megállapodásban meghatározott klímacéloktól egyelőre globálisan távolodunk. A klímapolitikai céljainkat és a fenntartható fejlődési fordulatot akkor tudjuk sikerre vinni, ha azok a gazdasági fejlesztés valamennyi döntésében megjelennek, részei a gazdaság racionális működtetésének, támogatva a technológiai fejlődést, versenyképességet és jóllétet.
  • Hazánk fokozódó energiaigényét jórészt megújulókkal elégíthetjük ki, miközben törekednünk kell a magyarországi fosszilis energia csökkentésére, valamint újabb alternatívák kutatására és gyakorlati hasznosítására.
  • A klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez strukturált gondolkodás mentén, a valós globális helyzet és trendek maximális figyelembevételével, a jövő generációinak jólétét és jóllétét szem előtt tartva kell alkalmazkodnunk.
  • A geotermikus energia kiaknázásához szükséges, már meglévő hazai mérési adatokat javasoljuk egységes adatbázisba rendezni. Az adatbázisokat elemezni és közzétenni szükséges annak érdekében, hogy a geotermikus energia fenntartható és gazdaságos felhasználása elindulhasson Magyarországon.
  • A sekély geotermikus energia felhasználását növelni szükséges a megfelelő adottságokkal rendelkező területeken. Ennek ösztönzésére átfogó kormányzati támogatás bevezetését javasoljuk.
  • A geotermia hazánk energiaszuverenitásának egyik alapvetése lehet megfelelő szabályozási környezet megteremtésével, valamint fenntartható, gazdaságos és hatékony termelési és felhasználási stratégia kidolgozásával.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.