Fontos bejelentés érkezett az egynapos autópálya-matricáról

autópálya matrica
autópálya matrica
Vágólapra másolva!
Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette a legfontosabb részleteket az egynapos autópálya-matricáról: kiderült, mennyibe fog kerülni, és megvan a bevezetés dátuma is.
Vágólapra másolva!

Az már a nyár óta ismert, hogy a kormány jövőre bevezeti az egynapos autópálya-matricát. Lázár János hétfőn az éves bizottsági meghallgatásán az Országgyűlésben bejelentette, hogy

az egynapos autópálya-matrica 2024. március 1-jén érkezik, és 5150 forintba fog kerülni.

Ez egy uniós kötelezettség, amit minden tagállamnak alkalmaznia kell, és az Eurovignetta irányelvben lefektették a kereteit, hogyan kell árazni az egynapos matricát. A személyautók (D1) esetében a főszabály a következő: az ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát. A másik fontos szempont, hogy a vonatkozó jogszabály szerint az útdíj mértéke inflációkövető - írja a Világgazdaság.

Az egynapos autópálya-matrica 2024. március 1-jén érkezik, és 5150 forintba fog kerülni Forrás: Autopalyamatrica.hu

Magyarországon jelenleg a legalacsonyabb díjú matrica a tíznapos, amelynek az ára jármű-kategóriánként változik, de jövőre D1 és D2 kategóriában 6400 és 9310 forintot kérnek el érte. Márciusig ezt vásárolják azok is, akik valahol belépnek az országhatáron, majd ugyanaznap ki is lépnek az ország területéről. Ennél jóval olcsóbb lesz tehát az egynapos matrica.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.