Kiderült, mennyi lesz a belépődíj Velencébe

Historical Regatta, velence, velencei, történelmi, régi, hagyományos, korhű, hagyományőrző, gondola, olaszország
Rowers take part in the annual gondolas and boats Historical Regatta (Regata Storica) on the Grand Canal in Venice on September 3, 2023. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olaszországi Velence városában várhatóan jóváhagyják azt a tervezetet, miszerint a csak egyetlen napra látogató turistáktól belépő díjat szednek. A városvezetés a jövő évi nyári szezonban kívánja tesztelni az intézkedés hatásait, ennek keretében 5 eurót (kb. 1800 Ft) fognak kérni a csak egy napra érkezőktől.
Vágólapra másolva!

A díj minden 14 évnél idősebb látogató számára kötelező lesz, és fontos, hogy a városba való belépésre előre le kell foglalni annak időpontját. Ezért akár az is előfordulhat, hogy korlátozzák az egy napra jutó látogatók számát.

Várhatóan napidíjat kér a turistáktól Velence városa a belépés feltételeként Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A városi tanács azt reméll, hogy ha az intézkedés eredményes lesz, akkor kezelhetőbé válik a csúcsidőszaki látogatók száma, melynek mértékét már nem bírja el a más súlyos gondokkal is küszködő Velence. A világviszonylatban is kiemelkedően népszerű turisztikai célpontnak számító Velence ugyanis süllyed, a tenger folyamatosan erodálja az óvárosi területet, és valós veszélye van annak, hogy a település eredeti, a turisták számára legérdekesebb magja pár évtizeden belül véglegesen víz alá kerül.

Ennek tetejébe a városnak minden nyáron meg kell küzdenie a tömegturizmussal: az alig 7,6 négyzetkilométeres város 2019-ben csaknem 13 millió turistát fogadott az olasz nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint.

Azonban a látogatók száma a következő években várhatóan meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet, ennyi emberre pedig Velence és az óváros infrastruktrúja egyszerűen nincs felkészülve.

Velence már korábban is hozott intézkedéseket a tömegturizmus hatásainak enyhítésére. 2021-ben megtiltották, hogy a nagy tengerjáró hajók Velence történelmi központjába hajózzanak be. A mostani intézkedéstől pedig azt várják, hogy a látogatóük egy részét azzal a szezonon kívül időszakok irányába tudják terelni, vagyis elősegíthetik azt, hogy a turisták egy része inkább a csúcsidőszakon kívül keresse fel a várost.

A napidíjas rendszer élesben való próbája jövőre lesz. Az 5 eurós belépődíj nem vonatkozik azokra a látogatókra, akik legalább egy éjszakára megszállnak a városban - írja a BBC.