Még mindig internet nélkül él a világ lakosságának harmada

above beverage break business coffee coffee cup communication computer connection data desk device digital drink education floor global communications hand holding home internet keyboard laptop letter mobility mug phone room smartphone social networking s
46577400 - laptop and coffee cup in girls hands sitting on a wooden floor
Vágólapra másolva!
2023-ban még mindig internethozzáférés nélkül él a világ lakosságának harmada, de sosem volt még ilyen magas az internetkapcsolattal rendelkező emberek száma – olvasható az ENSZ legfrissebb statisztikáit tartalmazó keddi közleményben.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának (ITU) legutóbbi, 2022-es felmérése óta további mintegy 100 millió embernek sikerült csatlakoznia az internethez világszerte, de még mindig 2,6 milliárd ember él a számítógépes világháló nélkül.

A Föld lakosságának 67 százaléka, vagyis 5,4 milliárd ember már fent van az interneten.

"Az internetes kapcsolódás ilyen mértékű fejlődése egy újabb lépés a helyes irányba" – jelentette ki Doreen Bogdan-Martin, az ITU főtitkára közleményében.

Azonban úgy vélte, az internetes kapcsolatok számának növekedése még mindig nem elég gyors, és kitartó nemzetközi erőfeszítésekre van szükség, hogy 2030-ra mindenki számára elérhetővé váljon a globális, egyetemes és gyors internetkapcsolat.

"Nem fogunk alább adni az erőfeszítéseinkből, amíg egy olyan világban nem élünk, ahol mindannyiunk számára konkrét valóság a gyors internetkapcsolat, függetlenül attól, ki hol él" – hangsúlyozta az ITU főtitkára.

Az alacsony jövedelmű országokban volt a leggyorsabb az internetkapcsolatok fejlődése, ahol 17 százalékkal nőtt az internetezők száma az elmúlt évben

– magyarázta Bogdan-Martin, hozzátéve, hogy ezekben az országokban még mindig csak a lakosság alig egyharmada csatlakozik a világhálóhoz.

A Föld lakosságának 67 százaléka, vagyis 5,4 milliárd ember már fent van az interneten Forrás: Shutterstock

A legfrissebb globális becslések megerősítik, hogy az internetkapcsolatok számának 2020-ban mért kétszámjegyű növekedése csak rövid ideig tartott:

ez elsősorban a koronavírus-világjárvány miatti kijárási korlátozásoknak, a bezártságnak és a hosszú ideig fenntartott távmunkának volt köszönhető

– hangsúlyozta az ITU főtitkára.

Jelenleg két fő akadálya van az internetkapcsolatok globális fejlődésének: továbbra is azokat a közösségeket a legnehezebb elérni, amelyeknek még mindig nincs internetes hozzáférése, illetve nem könnyű átállni a kezdetleges internetes hozzáférésről a stabil és felhasználóbarát online hozzáférésre – mutatott rá Bogdan-Martin.

Gyakran alábecsülik az egyéb akadályokat is, például a túl alacsony internetes csatlakozási sebességet, a túl drága hardvert és előfizetéseket, a digitális kultúra hiányát, a kulturális és nyelvi akadályokat, a nemi alapú diszkriminációt, és néha még az elektromos áram hiányát is – tette hozzá az ITU főtitkára.