Rejtélyes vonattal vittek haza több száz észak-koreai munkást Kínából

Észak-Korea, gyár, szerelés
A photo taken on July 22, 2017 shows workers at the Chollima Steel Complex, south-west of Pyongyang. The Chollima Steel Complex has around 8,000 staff and is one of the biggest in North Korea, operating in a sector vital to the economy of the isolated, sanctions-hit country. The steel plant was first built in 1939 when Korea was a Japanese colony and occupying authorities concentrated industrial development in the northern part of the country, regarding the south as an agricultural breadbasket. / AFP PHOTO / Ed JONES / To go with NKorea-economy-diplomacy-steel, FOCUS by Sebastien Berger
Vágólapra másolva!
Egyes információk szerint a Kínában dolgozó észak-koreaiak közül egyre többen szenvednek mentális betegségben. Ezért a phenjani hatóságok úgy döntöttek, hogy fokozatosan hazarendelik Kínából ezeket a vendégmunkásaikat.
Vágólapra másolva!

Szeptember első hetében egy észak-koreai személyvonat érkezett Kínába, Dandongba. Ez azért tekinthető jelentős eseménynek, mert a koronavírus-járvány kirobbanásával Észak-Korea lényegében hernetikusan lezárta határait. A határzárat annyira komolyan vette Phenjan, hogy már az is eseményszámba ment, hogy a járvány felfutása idején, 2021 áprilisában, áruszállító tehervonat és teherautó haladt át a Jalu-folyó új hídján. A három kilométer hosszú híd a Jalu-folyót keresztezi a kínai Dandong és az észak-koreai Sinidzsu város között. Ám a járvány előtti határforgalom azóta sem állt helyre.

Így három év és hét hónap után ez a mostani volt az első polgári szerelvény, amely átléphette a remeteállam határát.

Egx kínai forrás azt nyilatkozta a Daily NK-nak, hogy a vonat különleges rendeltetéssel érkezett az országba: a szerelvényen több száz észak-koreai munkás utazott haza Kínából, és végül az észak-koreai Sinidzsuba érkezett meg. A Daily NK-t forrása szerint a vonaton 300 észak-koreai volt, akik korábban mind Kínában kaptak munkát, és többségük azért jött haza, mert mentális problémákkal küzdőnek minősítették őket a fogadó országban.

Vasútállomás Phenjanban egy szerelvénnyel (egy utazási videóból kiemelt jelenet) Forrás: Youtube

A koronavírus lehet a kiugró esetszám oka

Miután Kína szigorította a ovidD-19 karanténprotokollt, az észak-koreai munkások hosszú időt töltöttek a lakásaikban és a munkahelyükön bezárva. Ilyen körülmények között egyre többen kezdtek pszichiátriai zavarokra panaszkodni.

"A 150-200 észak-koreai munkást foglalkoztató gyárakban átlagosan öt-hat alkalmazott küzdött mentális problémákkal. Ez olyan súlyos gond volt, hogy külön személyzetet rendeltek ki a kezelésükre" - számolt be arról a forrás.

A kínai gyárak vezetői mindent megtettek az öngyilkosságok megelőzése érdekében, de más módszerekkel is próbáltak segíteni a mentális betegeken. Még olyan eset is előfordult, hogy három vagy négy dolgozónak kényszerítenie kellett egy másik dolgozót, hogy egyen, mert az megtagadta magától a táplálékot.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Ed Jones

Sokan kerültek kórházba

A Daily NK tavaly arról számolt be, hogy egyre több észak-koreai munkás részesül pszichológiai kezelésben Kínában súlyos depresszió és letargia miatt. Még tavaly az egyik gyárban történt öngyilkossági kísérlet arra késztette a vezetőket, hogy a mentális zavarokban szenvedő munkásokat kínai kórházakba vigyék kezelésre. A gyakorlattal azonban hamar fe kellett hagyni, mert az észak-koreai munkásoknak nem volt pénzük a kórházi díjak kifizetésére, és a kezelés folytatását is elutasították.

Mint kiderült, a legtöbb észak-koreai munkás azért kerüli a kezelést, mert attól tart, hogy környezetük megbélyegzi őket,

ha kiderül, hogy pszichiátriai rendellenességet diagnosztizáltak náluk, vagy hogy gyógyszereket szednek.

A Kínából állampolgárairól érkező hírekre pedig Észak-Korea úgy reagált, hogy több százukat a múlt héten hazarendelte. A személyvonaton utazók mellett további kétszáz munkást kínai autóbuszokkal szállítottak haza.

"A terv az, hogy az év végéig fokozatosan hazatelepítik az észak-koreai munkásokat Kínából" - mondta a forrás a Daily NK-nak.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció, egy észak-koreai üzem és munkásai láthatók rajta.