Meg is lehetne enni III. Károly kedvenc Aston Martinja üzemanyagát - videó

Károly, Aston Martin DB6, III. Károly, király, brit, uralkodó, autó
Britain's Prince Charles, Prince of Wales walks away from his Aston Martin DB6 during his visit to the new Aston Martin Lagonda factory in Barry, Wales on February 21, 2020. (Photo by REBECCA NADEN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
III. Károly király a britek uralkodója nem csak kortyolgatni szereti a finom borokat. A király ugyanis elkötelezett híve a fenntarthatóságnak és a klímavédelemnek, éppen ezért különleges megoldást talált arra, hogy az autójával ne szennyezze annyira a környezetet.
Vágólapra másolva!

A király, aki 1970 óta birtokokosa egy Aston Martin DB6 Volanténak, a BBC-nek adott 2021-es interjújában elárulta, hogy a jármű nem hagyományos ólommentes üzemanyaggal, hanem ellátási hulladékból előállított bioetanollal működik - írja a The Guardian nyomán a Blikk. Az interjúban felfedte:

szeretett Aston Martinja borral és sajttal üzemel.

Az autót Károly egyébként még az édesanyjától, a néhai II. Erzsébet királynőtől kapta a 21. születésnapjára.

III. Károly király BBC-nek adott interjúja, amelyben elárulta, hogy milyen üzemanyag hajtja Aston Martinját:

"Ma már elektromos autókkal járunk, viszont van nekem egy 51 éves Aston Martinom, ami angol fehérborral, illetve a sajtfeldolgozásból származó savóval működik. A mérnökök eleinte azt mondták nekem, ez a hajtóanyag tönkreteszi majd a kocsi élvezeti értékét, mire azt feleltem nekik, hogy akkor nem vezetem majd. Végül sikerült eleget tenniük a kérésemnek, mostanra pedig már ők is elismerik, hogy ezzel az üzemanyaggal sokkal jobban megy a kocsi, mint benzinnel" – fejtegette az interjúban Károly.

Az alternatív üzemanyag azonban mégsem egészen környezetbarát.

Greg Archer, a tiszta közlekedéssel foglalkozó európai kampánycsoport brit igazgatója ennek kapcsán fontosnak tartotta elmondani, hogy Károly király furcsa ötletét nem szabad összekeverni a járművek szén-dioxid-mentesítésének megoldásával. A bioüzemanyagok akár nagyobb kárt is okozhatnak, mint amennyire hasznosak.

III. Károly és Kamilla királyné a legendás Aston Martinnal érkezett meg tavaly a Nemzetközösségi Játékok nyitóceremóniájára:

A király mindezek dacára máig ragaszkodik a különleges autóhoz, és a mostanában teret nyerő elektromos járművek helyett is gyakran ezt választja: 2022 nyarán például ezzel a kocsival gurultak be Kamillával a Nemzetközösségi Játékok nyitóceremóniájára.

Sőt, korábbról is nagyon ismerős lehet a legendás Aston Martin, hiszen 2011-ben Vilmos herceg és Katalin hercegné is ezzel távoztak az esküvőjükről.