Sértődött-e a jegybank elnöke? - erről beszélt Matolcsy György a Parlamentben

MATOLCSY György
Budapest, 2021. december 1. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2020. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? - ezeket a kérdéseket tette fel saját magának Matolcsy György, a jegybank elnöke szerdán az Országgyűlésben, amikor a kormányt ért kritikáit próbálta megmagyarázni. Egyébként a Parlamentben az MNB 2021-es beszámolója volt terítéken, és nem a kormány mostani gazdaságpolitikájának a megvitatása. 
Vágólapra másolva!

A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, "eleresztette az egyensúlyt", és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat - jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén.

Matolcsy György megsértődött? Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy szerint a múlt hibái megismétlődhetnek, és szerinte a válságokat ki kell használni, de ezeket a lehetőségeket elszalasztottuk. Beszélt arról is, hogy miért fogalmaz meg kritikát a kormánnyal szemben:

- mondta az MNB vezetője. Mindehhez hozzátette: a Magyar Nemzeti Banknak kötelessége az inflációellenes küzdelem, és ehhez várja a jegybank a kormány segítségét.

Matolcsy mostani felszólalása annak fényében is érdekes és a sértődésre utal, hogy az Országgyűlés most nem a kormányzat gazdaságpolitikájáról, hanem az MNB 2021-es tevékenységéről vitázott.

A vitában Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője arról beszélt, hogy az

Ahogy azt a Világgazdaság decemberben megírta, a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok ezt elutasították, a vg szerint emiatt a személyes sérelem miatt bírálta az MNB elnöke a kormány gazdaságpolitikáját az év végén.