Négyezerszer valószínűbb, hogy valakit agyoncsap a villám, mint hogy megnyerje a lottófőnyereményt

India, Prayagraj, villámcsapás, monszun
Vágólapra másolva!
Egy kutatás keretében elemzők megpróbálták kiszámolni, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján mekkora a valószínűsége egyes baleseteknek. A kutatás az autóbalesetektől és a halálos villámcsapásokig vizsgálta az események bekövetkeztének valószínűségét.
Vágólapra másolva!

Minden évben jelentős számú halálos baleset történik a világon.

Csak az Egyesült Államokban közel 43 ezer ember halt meg balesetekben 2021-ben.

Az egyes balesetek valószínűségei azonban komoly eltéréseket mutatnak.

A National Safety Council amerikai kutatás az éves statisztikai összesítések alapján megvizsgálta, hogy egy 2020-ban született személy a várható élettartama (77 év) alatt mekkora eséllyel halhat meg különböző balesetekben – írja a Visual Capitalist.

Az autóbaleset a leggyakoribb halálos baleset az Egyesült Államokban Forrás: Shutterstock

A legvalószínűbb, hogy valaki motoros járművel összefüggő balesetben hal meg. Ennek 1 a 101-hez az esélye. A hivatalos amerikai adatok szerint minden egyes nap 32 amerikai hal meg ittas vezetésből adódó baleset következtében.

2020-ban a közúti halálos balesetek 30 százaléka kötődött ittas vezetéshez.

Az alkohol halálos kockázatai azonban máshogy is megjelennek. A balesetek körében 1 az 1606-hoz az esélye annak, hogy valaki alkoholmérgezésben haljon meg, amivel ez a harmadik legvalószínűbb baleseti halál a listán.

A második legvalószínűbb (1 a 798-hoz), hogy valaki orvosi vagy műtéti komplikációban hal meg, míg a negyedik helyre a lakástűz (1 az 1825-höz) került.

Fulladásos balesetek

Ezeknél sokkal kisebb az esélye például annak, hogy valaki megfulladjon az ételtől (1 a 2475-höz), vagy annak, hogy napszúrás (1 a 6368-hoz) következtében haljon meg.

Jelentős eltérés mutatkozik azonban különböző fulladásos balesetek között.

A vízbefúlás esélye általában igen csekély, mindössze 1 a 10.386-hoz. Ennél azonban sokkal nagyobb esély van arra, hogy valaki medencében fulladjon meg – mégpedig 1 az 5782-höz.

A fulladásos baleseti halálozások áldozatainak 80 százaléka férfi Forrás: Shutterstock/ Sergey Nivens

A vízbefúlás egyébként vezető baleseti halálozási ok az 1-4 éves amerikai gyermekek körében, míg az 5-14 éves korcsoportban a második helyen áll.

Elsőre talán meglepő lehet, de a vízbefúlás felnőtt áldozatai 80 százalékban férfiak.

A kutatók szerint ennek elsősorban a nőknél magasabb alkoholfogyasztási hajlandóság, illetve a magasabb kockázatvállalás az oka.

Halálos lőfegyverek

Tekintve, hogy az Egyesült Államokban a legmagasabb a lakosság fegyvertartási aránya az egész világon, nem meglepő, hogy a lista középmezőnyében foglal helyet a lőfegyverek által okozott baleset.

Az USA-ban a balesetek csak kis töredékét jelentik a fegyver miatti haláleseteknek Forrás: Getty Images via AFP/2014 Getty Images/Scott Olson

Az USA-ban 1 a 7998-hoz az esélye annak, hogy valaki lőfegyver által okozott balesetben haljon meg – vagyis ez valószínűbb, mint a vízbefúlás.

2020-ban összesen 45.222 ember halt meg lőfegyverek által.

A balesetek a teljes számnak mindössze 1 százalékát tették ki. A két vezető halálok az öngyilkosság (54 százalék) és a gyilkosság (43 százalék) volt.

Méhek és villámok

Az extrém esetek között a kutatók olyan baleseteket említettek, mint például a repülőbalesetek (1 a 11.756-hoz), vagy a méh- és darázscsípésekből adódó halál (1 az 57.825-höz). Ennél is kisebb az esélye, hogy valaki kutyatámadásban haljon meg (1 a 69.016-hoz).

Jóval nagyobb eséllyel halhat meg valaki villámcsapástól, mint hogy megnyerje az amerikai lottófőnyereményt Forrás: AFP/Klaus Ohlenschläger

Messze a legkisebb esélye annak van, hogy valaki villámcsapás következtében haljon meg. Ennek a valószínűsége 1 a 138.849-hez.

Ez azonban még így is sokkal valószínűbb, mint az, hogy valaki megnyerje az amerikai lottó (Powerball) főnyereményét.

Utóbbi esélye 1 a 292 millióhoz. Vagyis négyezerszer valószínűbb, hogy valaki villámcsapás következtében haljon meg, mint az, hogy megnyerje a lottófőnyereményt.

Cikkünk kiemelt képén egy monszun idején becsapódó villám (India).