Új csatatér nyílhat Amerika és Kína között

People flock to Alibaba Group's Hema supermarket in Shanghai China Chinese Shanghai Alibaba Hema Fresh Hemaxiansheng e-commerce experience 
Alibaba szuperüzlet – galéria
A Hema üzletekben arcfelismerő szoftver segítségével is lehet fizetni a kijáratnál.
Vágólapra másolva!
Új frontot nyithat Amerika a Kínával szembeni gazdasági háborújában. Washingtont egyre inkább aggasztja, hogy az Egyesült Államok jócskán le van maradva Kína mögött az arcfelismerő rendszerek és a mesterséges intelligencia exportjában.
Vágólapra másolva!

Vezetőnek számít Kína a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos exportban – mutatták ki két nagynevű amerikai egyetem, a Harvard és az MIT akadémikusai egy tanulmányukban. Összegzésük szerint a kínaiak 201 üzletet bonyolítottak le csak az arcfelismerő rendszerekkel, míg az amerikai cégek 128 ügylettel jócskán lemaradva követik ebben a távol-keleti országot.

A kínai vállalatok részben azért válhattak éllovassá az arcfelismerés és az MI területén, mert a pekingi kormány óriási mennyiségű adatot és anyagi támogatást nyújt a cégeknek. A Világgazdaság cikke szerint mindez aggodalmat keltett amerikai politikusok körében.

Az arcfelismerés körül a legnagyobb vita arról szól, hogy a hatóságok térfigyelő kamerák segítségével megfigyelhetik az állampolgárokat és valós időben elemezhetik az adatokat.

A koronavírus-járvány idején egyes kormányok és városok így ellenőrizték, hogy az emberek betartják-e a korlátozásokat és viselnek-e maszkot.

Arcfelimserő rendszert használva fizet Kínában egy vásárló egy sanghaji szupermarketben Forrás: Imaginechina/Wang gang - Imaginechina/Wang Gang

Elemzők szerint az arcfelismerés kínai exportját azzal lehetne korlátozni, ha az importáló országokat és vállalatokat büntetné Washington. Vannak hangok, amelyek szerint Amerikának szabályoznia kellene az arcfelismerés otthoni használatát, majd külföldön alternatívákat kínálni a kínai technológia helyett. Miközben amúgy is egyre feszültebbek a kínai–amerikai kapcsolatok, Washington újabb frontot nyithat megpróbálva visszaszorítani a kínai MI-exportot. Az amerikai kormány 2022 októberétől többek között korlátozza az MI-hez és a szuperszámítógépekhez használható csipek kínai exportját. Sőt a Fehér Ház decemberben 36 kínai vállalatot feketelistára tett, amelyek nem vásárolhatnak technológiát és alkatrészeket amerikai beszállítóktól.