1 millió tonnás kincset találtak Európában, ez mindent megváltoztathat

ritkaföldfémek, rare earth elements
Vágólapra másolva!
A svéd állami tulajdonú LKAB bányavállalat közölte, hogy az ország legészakibb városának közelében megtalálták Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét.
Vágólapra másolva!

Hatalmas bejelentéssel állt elő a napokban a svéd állami tulajdonú LKAB bányavállalat. A társaság közölte, hogy az ország legészakibb városa, Kiruna közelében

megtalálták Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét

– írja a Mining.com.

A felfedezés egész Európa számára jelentős, mivel a nyersanyagkészlet segíthet a kontinensnek elszakadni Kína dominanciájától az ágazatban. Kína termeli ki ugyanis a ritkaföldfémek mintegy 98 százalékát.

A svédországi felfedezés segíthet Európának, hogy függetlenedjen a kínai ritkaföldfémektől Forrás: Imaginechina/Wang chun lyg - Imaginechina/Wang Chun Lyg

A ritkaföldfémek, amely egy 17 ásványi anyagból álló csoport, számos területen elengedhetetlenek. Megtalálhatók az elektromos járművekben, a hordozható elektronikai eszközökben, a szélturbinákban vagy egyes katonai berendezésekben is.

A most felfedezett Per Geijer lelőhely az LKAB legnagyobb vasércbányájától északra, a svéd sarkvidéken terül el.

A becslések szerint a területen több mint 1 millió tonna ritkaföldfém található

– közölte a vállalat. Hozzátették, a munkálatok még a feltárás szakaszában vannak, és a lelőhely teljes kiterjedése egyelőre nem ismert.

Legalább 10-15 évbe fog telni, mire ténylegesen megkezdődhet a bányászat, és az ott kitermelt nyersanyagok eljuthatnak a piacokra – mondta Jan Mostrom, az LKAB vezérigazgatója.