Történelmi mérföldkőhöz érkezik tavasszal az aszteroida-bányászat

aszteroida
Az aszteroidák és meteoroidok fontos szerepet játszottak a szerves molekulák, és az RNS kialakulásában
Vágólapra másolva!
Történelmi küldetésekre készül idén az AstroForge nevű aszteroida-bányászattal foglalkozó startup. A vállalat ugyanis végrehajtaná az első valódi kereskedelmi mélyűrrepülést.
Vágólapra másolva!

Fontos mérföldkőhöz érkezhet idén az aszteroida-bányászat. Az AstroForge nevű startup ugyanis ebben az évben tervezi az első két küldetésének elindítását, melyek végső célja, hogy idővel fémeket nyerjenek ki aszteroidákból – írja Mining.com.

Az első, 2023 áprilisára tervezett kilövés során az AstroForge a platina finomítására szolgáló technológiát teszteli aszteroidaszerű anyagból vett mintából.

A második, októberre tervezett indítással pedig egy Föld közeli aszteroidát keresnek majd a bányászathoz.

A küldetések részei a vállalat azon céljának, hogy aszteroidákból kinyert, a platinacsoportba tartozó fémeket finomítson. A cég reményei szerint hosszabb távon képesek lesznek csökkenteni a nemcsak a fémek bányászatának költségeit, de a földi bányászatból származó hatalmas szén-dioxid-kibocsátást is – mondta Matthew Gialich, az AstroForge vezérigazgatója.

Egy új küldetés áttörést hozhat az aszteroidabányászatban Forrás: Shutterstock/Dima Zel

Hozzátette, a finomítást helyben, tehát magán az aszteroidán végeznék el. Ez költséghatékony is lehet, hiszen nem szükséges visszaszállítani a nagymennyiségű fémet a Földre. Emellett a földi károsanyag-kibocsátást is csökkenti, hiszen a bányákból származó emisszió jelentős része a finomítás során keletkezik.

A kaliforniai székhelyű AstroForge egyébként tavaly májusban lépett a nagy nyilvánosság elé, amikor bejelentette, hogy 13 millió dolláros finanszírozást szerzett az Initialized Capital vezetésével.

A cég állítása szerint az októberi lesz az első valódi kereskedelmi mélyűrrepülés.

A „valódi" itt azért fontos kitétel, mert technikai értelemben volt már erre példa. Az egyetlen másik ilyen eset az volt, amikor Elon Musk fellőtt egy Teslát a SpaceX Falcon Heavy rakéta 2018-as tesztelése során. Gialich azonban ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezt nem tekinti valódi küldetésnek.

Az októberi projekt során az AstroForge más startupok segítségével juttatja el Hold körüli pályára a saját járművét. A 100 kilogrammos űrhajó innen indul majd el a megcélzott aszteroida felé, hogy felderítse a bányászati lehetőségeket. A vállalat a pontos célpontot nem jelenti be, és valószínűleg nem is fogja, ameddig be nem fejeződik a küldetés.

Az AstroForge küldetése azért is lesz fontos, mert

az aszteroida-bányászat éveken át lázban tartotta a technológiai szektort, azonban a siker egyelőre elmaradt.

A terület két legnagyobb vállalata a Planetary Resources és a Deep Space Industries volt, melyek nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alakultak. Egyik cég sem jutott azonban el aszteroidákra, majd egyre nagyobb pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, és végül mindkét társaságot felvásárolták, és más vállalkozásokba irányították.

Az AstroForge-nak tehát be kell bizonyítania, hogy működőképes üzleti modellt tud létrehozni. Gialich elmondta, hogy a cége levonta a tanulságokat az említett két vállalat kudarcaiból. Hangsúlyozta, az elmúlt 10-15 évben nagyon sokat fejlődött a technológia, különösen a kilövések területén. Hozzátette, az üzleti modelljük fontos része, hogy a tervek szerint kiszervezik a küldetést körülvevő infrastruktúrát. Vagyis a cégnek nem kell minden egyes szakasszal önállóan megbirkóznia.

Gialich végső soron azt reméli, hogy a platinafémek bányászatának költségeit unciánként 50 dollárra tudják csökkenteni a jelenlegi 975 dollár körüli szintről.

Ezt elsősorban azzal érnék el, hogy olyan helyen bányásznának, ahol a platinafémek koncentrációja sokkal magasabb, mint a Földön megmaradt érclelőhelyeken.

Amennyiben az első két küldetés sikerrel zárul, a cég elindítana egy harmadikat is, melynek során le is szállnának az áltatuk felderített aszteroidán.

Ezt később egy negyedik küldetés követné, amely már ténylegesen megpróbálna fémeket kitermelni és finomítani az objektumon, majd visszatérni a Földre.

Gialich szerint, ha minden jól megy, ez a küldetés 2025 februárjában indulhatna el.