Sztrájk miatt leállhat a munka a világ legnagyobb rézbányájában

Oliver Llaneza Hesse atacama blue sky colour cordillera de los andes digging trucks dumper truck elevated view escondida extreme mining nobody non urban scene open cast mine a175-00096 12 07 241438 b5441_241438 b5441 zb5441_241438_0110 37850 a175 atacama,
Panorama from Escondida open cast mine. (Photo by Oliver Llaneza Hesse/Construction Photography/Avalon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az észak-chilei Escondida bánya szakszervezeti munkásai elutasították a BHP bányavállalat legutóbbi ajánlatát a tárgyalások során. Így hamarosan sztrájk jöhet, vagyis leállhat a munka a világ legnagyobb rézbányájában.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb rézbányájának számító chilei Escondida szakszervezeti dolgozói elutasították a BHP legutóbbi ajánlatát. A tárgyalások a sztrájk elkerülésére irányultak a szűkös globális rézkínálat és a magas árak idején – írja a Mining.com.

Az ausztrál bányavállalat és a több mint 2000 munkavállalót tömörítő Sindicato 1 nevű szakszervezet képviselői hétfőn kompromisszumos megállapodásra jutottak, miután a dolgozók eredetileg november 21-re és 23-ra sztrájkot hirdettek. A megállapodás viszont csak akkor léphetett volna érvénybe, ha azt a tagok is megszavazzák.

A szakszervezeti tagok azonban a megállapodás ellen voksoltak, és kijelentették, hogy készek november 28-án és 30-án beszüntetni a munkát,

ha a vállalat nem teljesíti a követeléseiket.

Leállhat a munka a világ legnagyobb rézbányájában Forrás:Shutterstock

A világ egyik vezető bányacégének számító BHP tagadta a munkavállalók állításait, melyek szerint a cég nem tartotta be a jogszabályi előírásokat és a kollektív szerződésben foglaltakat. Hozzátették, a bányát mindig „a legmagasabb szintű munkavédelmi és kockázatmegelőzési normák" szerint üzemeltették.

Chile egyébként a világ elsőszámú rézkitermelője, és a fém értékesítése az ország exportbevételeinek mintegy 60 százalékát teszi ki.

2017-ben tartották az Escondida bánya történetének leghosszabb sztrájkját. Akkor a dolgozók 44 napra szüntették be a munkát. Ez önmagában 740 millió dolláros veszteséget okozott az üzemeltető vállalatnak, és a chilei GDP mintegy 1,3 százalékos csökkenését eredményezte.

Mindeközben Chile állami tulajdonú bányacége, a világ legnagyobb rézkitermelőjének számító Codelco csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy

a fém globális hiánya 2032-re elérheti a 8 millió tonnát.

Ennek oka, hogy a növekvő rézkereslet továbbra is jelentősen túlszárnyalja az új projektek számát.