A Tesco sem tartotta be az árstopot

A Tesco elektromos kiszállító furgonja
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi lánc az árstopos cikkek közül cukrot és étolajat sem tartott az egyik üzletében. Amikor ezt számon kérte rajta a hatóság, azzal védekezett, hogy kritikus a helyzet a beszállításban. A hatóságot ez nem hatotta meg, és több százezres bírságot szabott ki. Az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek hatósági áráról még a héten döntést hozhat a kormány.
Vágólapra másolva!

Háromszázezer forintra bírságolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, mert megsértette a hatósági áras élelmiszerekről szóló jogszabályi előírást – olvasható a hatóság június végi határozatában, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra. Ezzel az Aldi és a Lidl után a Tesco is belépett azon kiskereskedelmi láncok közé, amelyek megbuktak az árstopos termékek értékesítése során. A Vg.hu cikke szerint az eset április 27-én történt, amikor a kormányhivatal közérdekű bejelentés alapján helyszíni hatósági ellenőrzést végzett a mátészalkai áruházban. Ekkor derült ki, hogy a hat hatósági áras termékből a Tesco kettőből – kristálycukorból és napraforgó-étolajból – nem tartott készletet. Hivatalból eljárás indult, a lánc pedig élt nyilatkozattételi jogával, és hosszú magyarázatot fűzött a vizsgálathoz. A Tesco álláspontja szerint a jogszabályi előírásoknak maradéktalanul eleget tett, és készlethiányra vonatkozó panasz sem szóban, sem írásban nem érkezett hozzájuk. De azt is közölte, hogy az étolaj, a cukor, illetve egyre több termék tekintetében a beszállítói kiszolgálási szint kritikus, így egyre többször szembesül azzal, hogy hiába rendel, nem érkezik be a központi raktárba az elvárt mennyiség. Szerinte ez vezetett ahhoz, hogy a kérdéses ellenőrzés során a hatóság üres polcokat talált. Az áruházlánc egyúttal elismerte, hogy tényleg volt egy-két nap, amikor a készlethiány fennállt. Szerintük ennek a pánikszerű fogyasztói felvásárlás is az oka.

A kormányhivatal nem fogadta el a Tesco érveit, és végül 300 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírság kiszabását tartotta indokoltnak. Egyúttal figyelmeztette a láncot, hogy a jogszabály ismételt megsértése esetén a bírság ennek legalább a duplája lesz, illetve elrendelheti a vállalkozás kereskedői tevékenységének ideiglenes, egy naptól fél évig terjedő eltiltását is. A VG tegnap írta meg, hogy komoly esély van rá, hogy a kormány még ezen a hétvégén, szombaton összeül. Ha ez így lesz, már akkor döntés születhet az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek árstopjáról, amelyek határideje október 1-jén lejár.