Hiány lehet a rézből, és ez komoly probléma

Open pit copper mine of Chuquicamata, Chile Atacama
Vágólapra másolva!
Egy friss jelentés szerint hamarosan hiány lehet az egyik legfontosabb ipari fémnek számító rézből, ami az egész világgazdaságot és a globális energiaátállást is fenyegetheti.
Vágólapra másolva!

A globális energiaátállási célkitűzések is jelentős részben függnek a réztől, amelyből hamarosan hiány lehet a világgazdaságban – írja a CNBC az S&P Global friss jelentése alapján.

A kutatás hangsúlyozta, hacsak nem nő érdemben a rézkínálat, a globális klímacélok lényegében elérhetetlenné válnak.

Az elektromos járművek gyártása, a nap- és szélenergia, valamint az energiatárolásra szolgáló akkumulátorok is mind támaszkodnak a rézre. Ráadásul egy elektromos jármű 2,5-szer többet igényel a fémből, mint egy belsőégésű motorral működő jármű.

Eközben a napenergia és a tengeri szélerőművek kétszer, illetve ötször annyi rézigénnyel rendelkeznek (egy megawattnyi kapacitásra bontva), mint a földgázzal vagy szénnel termelt ugyanannyi energia.

Súlyos gondokat okozhat a globális rézhiány Forrás: Glencore

A jelentés előrejelzése szerint

a réz iránti kereslet a következő évtizedben csaknem megduplázódik, és 2035-re 50 millió tonnára emelkedik. 2050-re pedig a globális kereslet már meghaladja az 53 millió tonnát is.

Összevetésképpen, ez a mennyiség nagyobb, mint amennyit a világ 1900 és 2021 között összesen felhasznált a nyersanyagból.

Kielégíthetetlen igények

Az elképesztő keresletnövekedés mögött tehát elsősorban az elektromos autók és a megújuló energiaforrások rohamos terjedése áll.

Az S&P Global úgy számol, hogy

a következő évtized közepére világszerte megháromszorozódik az elektromos autókhoz, illetve a nap- és szélenergia előállításához szükséges réz mennyisége.

Mivel pedig más ipari területek rézigénye ugyancsak bővülni fog, ezek kombinációja soha nem látott szintekre emeli majd a globális rézigényt.

Ráadásul a problémát nem lehet egyszerűen csak új bányák megnyitásával megoldani. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ugyanis

egy új rézbánya beindítása átlagosan 16 évet vesz igénybe.

Egyelőre a meglévő bányák kihasználtságának növelésével, illetve az újrahasznosítás fokozásával ki lehet elégíteni a megnövekedett kereslet egy részét. Ez azonban egyre nagyobb gondot fog okozni a következő években.

Két forgatókönyv

Az S&P Global két forgatókönyvet vázolt fel. A pesszimistább változat alapján a termelés a jelenlegi ütemben folytatódik. Ha így lenne, akkor az éves rézkínálati hiány 2035-re már elérné a 10 millió tonnás szintet.

Az optimistább forgatókönyv alapján a bányák növelik a kibocsátást, és fokozódik az újrahasznosítás. Ez egy fokkal kedvezőbb helyzethez vezetne,

de a 2030-as évek nagy részében még így is kínálati hiány lenne a piacon.

A jelentés azzal zárul, hogy a jelenleg valószínűsíthető két forgatókönyv közül egyik sem biztosít elegendő rézkínálatot ahhoz, hogy 2050-re a világ elérje a kitűzött klímacélokat.

Egy új világrend küszöbén

Az S&P Global a fentiek mellett hangsúlyozta, hogy a fémek és az ásványi anyagok iránti kereslet végső soron egy új világrendet fog teremteni. Az országok ugyanis igyekeznek majd biztosítani, hogy elegendő álljon rendelkezésükre olyan nyersanyagokból, mint a réz, a lítium vagy a nikkel.

Ebből a szempontból fontos, hogy

a réz ellátási lánca sokkal koncentráltabb a világban, mint például az olajé.

Kína ebben kiemelten erős szereppel bír, vagyis az ázsiai óriás kulcspozícióban lesz a következő évtizedekben a nyersanyagpiacon. Közben az amerikai rézkitermelés például az elmúlt 25 évben csaknem a felére esett vissza – emelte ki Daniel Yergin, a szervezet alelnöke.

Az elmúlt időszakban egyébként a réz árfolyama (számos más nyersanyagéval együtt) jelentős esést produkált. Ennek oka, hogy a recessziós félelmek miatt a kereskedők úgy számolnak, hogy a következő időszakban csökkenni fog a kereslet. Szerdán például a réz árfolyama 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett, miután a második negyedév több mint egy évtizede a legrosszabb három hónapos időszak volt a fém számára.