Palkovics László: A kormány célja a hazai energiatermelés és energiafüggetlenség erősítése

Palkovics László
Budapest, 2019. augusztus 29. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőt mond az Európai Bizottság Európai Egyetemek pályázatát bemutató sajtókonferencián az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának épületében 2019. augusztus 29-én. A pályázat célja, hogy újonnan alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az energiafüggetlenség erősítését, a megfizethető energiaárakat, a növekvő energiaszükséglet biztosítását és a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok figyelembevételét nevezte a legfontosabb energetikai feladatnak a technológiai és ipari miniszter a Huawei Technologies Hungary keddi budapesti konferenciáján tartott előadásában.
Vágólapra másolva!

Palkovics László kiemelte:

Magyarország már megkezdte egyebek mellett az ipar és a közlekedés energetikai rendszerének átalakítását.

"A 2050-re kitűzött klímapolitikai cél a teljes klímasemlegesség elérése, amelyhez szükséges a többi között a Mátrai Erőmű széntüzelésű részének leállítása, a megújuló energiaforrások további fejlesztése, valamint a lakó- és középületek energiahatékonyságának, fűtési rendszerének korszerűsítése" - fejtette ki.

A miniszter közölte, hogy a klímapolitikai célok elérése nincs veszélyben, hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy ehhez elengedhetetlen a nukleáris energia alkalmazása is.

Palkovics László elmondta: erős iparfejlesztési folyamat zajlik Magyarországon. Korábban azt tervezték, hogy 2030-ig éri el a hazai beépített naperőművi kapacitás a 6000 megawattot, de ez már jövőre rendelkezésre áll és 2030-ra várhatóan eléri a 12-13 ezer megawattot. "Ez hozzájárulhat a növekvő energiakereslet kielégítéséhez, komoly feladatot jelent ugyanakkor a villamosenergia-hálózati, valamint az energiatárolási megoldások fejlesztése" - tette hozzá.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter jelezte, hogy Magyarország Európában a legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással rendelkező ország, illetve kitért a hidrogén-ökoszisztéma kialakításában és a zöldgazdaságban rejlő egyéb iparfejlesztési lehetőségekre.

A beruházási irányokról szólva kiemelte egyebek mellett az energiahatékonyságot, a távhőfejlesztést, a fotovoltaikus kapacitások további erősítését és a nukleáris kapacitás fenntartását.

Palkovics László a Paks II. beruházás építése mellett reális alternatívaként említette az atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjainak további üzemidő-hosszabbítását. Elmondta, ezzel kapcsolatban a megvalósíthatósági tanulmányok elkészültek, a javaslatok hamarosan a kormány elé kerülnek.

A Mátrai Erőművel kapcsolatban elmondta: a létesítmény átalakítását úgy végzik el, hogy közben a hazai áramellátás biztonsága zavartalan legyen. A lignittüzelés megszüntetésével párhuzamosan a földgázalapú fejlesztés mellett a korszerű technológiák is fontos szerepet kapnak majd, ehhez uniós és hazai finanszírozási forrásokat is bevonnak.

A Huawei Technologies Hungary keddi Tech4Green - Digital Power Summit konferenciáján a kormányzati, az ipari és a tudományos élet szereplői vitatták meg a megújuló energiák, illetve a technológia egyre hangsúlyosabb szerepét és lehetőségeit a környezetvédelem, a körforgásos gazdaság, az energiatermelés és tárolás területén.