Lassult a kínai export növekedése az év első két hónapjában

Koronavírus, vírus, kereskedelmi hajó, konténerhajó, teherkikötő, Kína
(200211) -- CHANGSHA, Feb. 11, 2020 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Feb. 11, 2020 shows a cargo ship ready to berth at a container port at the Changsha Jinxia Economic Development Zone in Changsha, central China's Hunan Province. In order to prevent and control the novel coronavirus epidemic, the Changsha Jinxia Economic Development Zone has offered guidance and service for companies that have resumed work. (Xinhua/Chen Zeguo)
Vágólapra másolva!
Jelentősen lassult a kínai export növekedése az év első két hónapjában, az import bővülése pedig a várakozásokat is alulmúlta.
Vágólapra másolva!

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 16,3 százalékkal nőtt január-februárban éves összevetésben.

A növekedés üteme ezzel ugyan meghaladta az elemzők által valószínűsített 15 százalékot,

ám az elmúlt másfél év legalacsonyabb szintjére lassult. Utoljára 2020 októberében regisztráltak ennél gyengébb - 11,4 százalékos - bővülést. Tavaly decemberben a kínai export még 20,9 százalékkal nőtt.
A behozatal szintén lassuló ütemben bővült az elmúlt két hónap során. A kínai import dollárban számolt értéke 15,5 százalékkal nőtt január-februárban éves bázison, alulmúlva az elemzők által várt 16,5 százalékos növekedést. A behozatal a múlt év decemberében még 19,5 százalékkal bővült. A legfrissebb adatnál utoljára 2020 decemberében mértek gyengébb mértékű - 6,5 százalékos - növekedést.

A fotón egy kínai teherhajó látható Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Chen Zeguo

Az év első két hónapjának adatait a kínai vámszolgálat összesítve teszi közzé annak érdekében, hogy ezzel kiküszöbölje a mozgó dátumú kínai holdújév miatti munkaszünet hatását. Idén az egy héten át tartó munkaszünet január 31-ével vette kezdetét.

A kínai külkereskedelmi mérleg 115,95 milliárd dolláros többlettel zárt az év első két hónapjában.

Elemzők 99,50 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a decemberi, 94,46 milliárd dolláros többlet után.
A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 13,6 százalékkal, az importé pedig 12,9 százalékkal emelkedett január-februárban éves összevetésben. Kína ezzel az elmúlt két hónapban 738,80 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel.

A dollárban denominált értékek alapján Kína Európai Unióba irányuló exportja 24,2 százalékkal nőtt, míg az onnan származó importja 0,2 százalékkal csökkent az év első két hónapjában a múlt év azonos időszakához képest.

Január-februárban Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke elérte a 137,15 milliárd dollárt.

Az Európai Unió ezzel Kína legnagyobb kereskedelmi partnere volt az év első két hónapjában, maga mögött hagyva a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) és az Egyesült Államokat.
A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének március 1-jén közzétett adataiból kiderült, hogy a kínai feldolgozóipari vállalatok továbbra is gyengülő külföldi kereslettel néznek szembe.

A felmérésben részt vevő cégek ráadásul árufuvarozási nehézségekről is panaszkodtak.

Kína a múlt szombaton megkezdődött, egy héten át tartó éves parlamenti ülésszak megnyitóján 5,5 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki 2022-re, a gazdaság stabilizálását megjelölve elsődleges feladatként.