Szijjártó Péter: Magyarország az együttműködés további fejlesztéséről állapodott meg Srí Lankával

SZIJJÁRTÓ Péter; RINKEVICS, Edgars
Budapest, 2020. november 8. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten, a külügyminisztériumban 2021. november 8-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország az együttműködés további fejlesztéséről állapodott meg Srí Lankával, miután a két ország mindig is korrekt és megbízható partnere volt egymásnak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Colombóban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Srí Lanka-i kollégájával, Gamini Laksman Peirisszel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a magyar vállalatok jelentős technológiai tudással rendelkeznek több területen, ami nemzetközi szinten is versenyképessé teszi őket, így a dél-ázsiai országban is sok lehetőség kínálkozhat számukra. Mint mondta, az egyik ilyen ágazat a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, amit jól példáz, hogy a Betonútépítő Zrt. a kormány támogatásával, húszmilliárd forint értékben két nagy felüljárót épít Colombo közelében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elmondta, nem ez az egyetlen hasonló sikertörténet, ugyanis

egy magyar nyomdaipari vállalatnál jelenleg is folyik 500 ezer Srí Lanka-i vezetői engedély gyártása, miután korábban már 1,5 millió személyi igazolványt leszállítottak.

Emellett magyar cégek beruházásokat terveznek a vízgazdálkodás terén is, két víztisztító telep újjáépítését már befejezték, ezáltal ivóvízhez segítve kétmillió embert az országban - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt a tervezett gazdaságfejlesztési projektek jelentős része elmaradt világszerte, azonban meg kell előzni a további veszteségeket, ezért a kormány támogatást nyújt a nemzetközi piacokon jelen lévő magyar cégek számára. A magyar cégek sokat profitálnak a tisztességes és korrekt együttműködésnek köszönhetően.

- tudatta.

A miniszter közösségi médiában megjelent videója:

Bejelentette, hogy évente húsz ösztöndíjas helyet biztosítanak mostantól Srí Lanka-i hallgatóknak a magyarországi egyetemeken az immár 86 országot érintő Stipendium Hungaricum program keretében.

- fogalmazott. Gamini Laksman Peiris méltatta a magyar gazdaság fejlődését, és aláhúzta, hogy országa is hasonló fejlesztéseket tervez, így fontosnak tartják az együttműködés erősítését, a tapasztalatcserét. Szijjártó Péter látogatása során többek között a Srí Lanka-i kormányfővel, illetve a kereskedelmi, az oktatási és az útügyi miniszterrel is találkozott.