Többen dolgoztak novemberben, mint egy évvel korábban

munkavállaló, dolgozó
Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 677 ezer volt, 10 ezerrel kevesebb az előző havinál, de 45 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A szeptember-novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 687 ezret tett ki, 70 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A magyar munkaerőpiacon kedvező tendenciák mutatkoznak, a munkaerőpiac stabil helyzete állandónak tekinthető, ezek mögött kormányzati támogatások, intézkedések sora húzódik - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán a KSH adataira reagálva.
Vágólapra másolva!

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 88 ezerrel nőtt, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 14 ezerrel csökkent.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 74 százalékos volt.

A 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája 0,3 százalékponttal, 27,8 százalékosra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek körében a foglalkoztatási ráta 1,4 százalékponttal, 87,9 százalékra, míg az idősebb, 55-64 éves korosztályban 3,5 százalékponttal, 64,4 százalékra emelkedett.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A munkanélküliek száma 179 ezer volt tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A tavaly szeptember-novemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt - ismertette a KSH.

Tavaly szeptember-novemberben a 15-74 éves munkanélküliek száma 25 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal csökkent.

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája egy év alatt nem változott, 11,9 százalékos volt. Az összes munkanélküli ötöde a fiatalok közül került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal, 3,2 százalékra, az 55-74 éveseké 0,5 százalékponttal, 2,6 százalékra csökkent.

Bodó Sándor az adatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy

jelentős kormányzati beruházások mellett a munkahelyek megtartására és újak teremtésére állami támogatási programok indultak, amelyek többszáz ezer főt érintettek.

Ezek a programok azt szolgálták, hogy a munkaerőpiacon a stabil helyzet állandóvá váljon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy havi viszonylatban 45 ezer, negyedéves viszonylatban 88 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökkent, a vizsgált időszakban 4 ezerrel.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bodó Sándor úgy fogalmazott, hogy

a magyar munkaerőpiac jó állapotban van, a versenyszféra tudja fogadni a munkavállalókat.

Elmondta, hogy a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája, amely elérte a 74 százalékot, rekordot jelent, az előző évhez képest itt 1,6 százalékos, 2010-hez viszonyítva 16,3 százalékos a növekedés.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,6 százalék, szemben az európai uniós 6,6 százalékkal. Magyarország európai uniós viszonylatban is jól áll - jelentette ki az államtitkár.

Bodó Sándor szólt arról is, hogy a legfrissebb adatok szerint a regisztrált álláskeresők száma 241 373 fő, a 15-24 éves korosztály esetében 6,5 ezerrel kevesebb, mint az előző időszakban volt.

Az ITM államtitkára kitért arra, hogy 2010 óta a legjobban a feldolgozóiparban nőtt a foglalkoztatás, ami mintegy 190 ezer munkavállót jelent. Az építőiparban és a szakmai-tudományos tevékenységben mintegy 90-90 ezerrel bővült a létszám. Az informatika területén is egyre többen dolgoznak, itt 72 ezer a létszámbővülés, a humánegészségügyben is 54 ezerrel emelkedett a dolgozók száma 2010-hez képest.

Az államtitkár szerint a munkaerőpiacon átrendeződés van.

- mondta Bodó Sándor.