Így hódították meg Afrikát a kínai termékek

Made in China clothing
A 'Made in China' label on a jumper in Kempten, Germany, 15 May 2017. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt Kína csupán néhány afrikai gazdaságban volt kiemelt jelentőségű exportőr ország. Mára azonban a helyzet jelentősen megváltozott, és immár a kontinens 30 államában számít a legfontosabb külföldi beszállítónak a világ második legnagyobb gazdasága.
Vágólapra másolva!

A kínai árucikkek az elmúlt 20 évben meghódították az afrikai kontinens országait. Ezt jól mutatja, hogy míg 2000-ben csupán néhány afrikai ország (Szudán, Gambia, Benin, Dzsibuti) importjában játszottak vezető szerepet a kínai árucikkek,

mára több mint 30 állam támaszkodik elsődlegesen a kínai exportcikkekre

– derül ki a Statista összesítéséből.

A kínai-afrikai kereskedelmi kapcsolat általában is robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben.

Az Afrikába irányuló kínai exportcikkek összértéke pedig 5 milliárd dollárról 110 milliárd dollárra emelkedett ebben az időszakban.

Ahogy ugyanis az afrikai fiatal lakosság lendületesen fogyaszt, Kína úgy igyekezett egyre inkább lecsapni a kínálkozó kereskedelmi lehetőségekre.

Ráadásul a kereskedelmi kapcsolat iránya nem is egyoldalú. A Kínába irányuló afrikai export is emelkedett, noha a fentinél szerényebb ütemben. 2019-ben a Kínába áramló teljes exportmennyiség értéke nagyjából 80 milliárd dollár volt.

Az egyes afrikai országok importtermékeinek elsődleges forrásai Forrás: Statista

Ez jelentős részben az afrikai nyersanyagok exportjának köszönhető. Ezek értéke 2019-ben nagyjából 17,5 milliárd dollár volt.

Mindemellett Kína komoly beruházóként is megjelent Afrikában az elmúlt években.

Olyannyira, hogy ma már a világ második legnagyobb gazdasága számít a legnagyobb külföldi beruházónak a kontinensen, és 2018-ban például az infrastrukturális finanszírozások 25 százalékát Kína biztosította.

Vagyis Kína fontos és egyre gyümölcsözőbb kapcsolatot épített ki az afrikai országokkal a közelmúltban, és a jelenlegi trendek alapján ez a kapcsolat csak még intenzívebb lehet a jövőben.