Korlátozzák a bitcoin-bányászatot a kriptovaluta-paradicsomban

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
Izlandon az elmúlt időszakban súlyos áramhiány jelentkezett, aminek következtében az ország vezetése felső határt szabott az egyes iparágaknak biztosítható villamosenergia ellátásban. Ide tartozik a bitcoin-bányászat is, amelyet most korlátoznak.
Vágólapra másolva!

Izland elsődleges közműcége, a Landsvirkjun a hírek szerint visszafogja egyes magas energiaigényű gazdasági ágazatok ellátását, hogy az ország spóroljon a villamosenergiával. Az érintett szektorok között van az alumínium kohók, az adatközpontok és a halüzemek tevékenysége is – írja a Bloomberg.

Emellett a bitcoin-bányákat sem kíméli a korlátozás, így a kriptovaluta bányászoknak is vissza kell fogniuk a tevékenységüket.

A döntés mögött az áll, hogy miközben Izlandon érezhető áramhiány alakult ki az elmúlt időszakban, egyes ágazatok kereslete rekord magasságba emelkedett – indokolta a korlátozást Tinna Traustadottir, a Landsvirkjun alelnöke.

A kriptovaluta-bányászok tevékenységét is korlátozzák Izlandon az áramhiány miatt Forrás: Shutterstock

A kriptovaluta bányászok számára ez azonban csak a legújabb azon esetek közül, amikor az érdekeik konfliktusba kerültek a kormányzati célkitűzésekkel. Korábban ugyanis számos kriptovaluta bányászattal foglalkozó vállalat települt az északi országokba, elsősorban az alacsony energiaárak miatt. Izlandon olyan cégek vannak jelen, mint a Hive Blockchain, a Genesis Mining vagy a Bitfury, de a skandináv országok kormányai gyakran inkább próbálják visszaszorítani a bányászatot annak magas energiaigénye miatt.

Svédország például egyenesen betiltaná a kriptovaluta bányászatot az országban, mivel a pénzügyi felügyelet szerint a bányászok túl sok energiát használnak el a megújuló forrásokból, melyekre szükség van az esszenciális szolgáltatások ellátásához.

A skandináv példák is jól mutatják tehát, hogy a kriptovaluták energiaigénye az iparág egyik legfontosabb kérdése lesz a következő években.