Ezek a világ legértékesebb márkái

Amazon
ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 1: Silhouette of a man holding a laptop is seen in front of the logo of 'Amazon' online shopping website in Ankara, Turkey on September 1, 2018. Ali Balikci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
2020-ban a világgazdaság a nagy gazdasági világválság óta az egyik legsúlyosabb visszaesést élte át. Miközben a koronavírus-járvány negatív hatásai sok vállalkozást nehéz helyzetbe sodortak, néhány vállalatnak nem csak, hogy sikerült talpon maradnia a káosz közepette, hanem még növekedni is tudott. A Visualcapitalist szakportál az idén is összeállította a világ legértékesebb márkáinak rangsorát.
Vágólapra másolva!

Az alkalmazott módszertan

A Kantar BrandZ kutatócsoport minden évben rangsorolja a vállalatokat "márkaértékük" alapján, az eredményhez ezzel a módszertannal jutottak hozzá:

A márka teljes pénzügyi értékét (amennyivel a márka hozzájárul az anyavállalatának értékéhez) megszorozták a márka arányos értékével (vagyis azzal az arányszámmal, amivel a márka a vállalat teljes értékesítéséhez hozzájárul). A pénzügyi eredményeket ezután kiegészítették egy olyan mennyiségi felmérés adataival, amely világszerte több mint 170 000 fogyasztó véleményét tükrözi.

Végeredményként pedig a vállalat márkaértékének, hírnevének és értékteremtő képességének teljes körű áttekintését kapták meg.

A ranglista

A 2021-es Top 100 márka összértéke 42 százalékkal nőtt, elérve így a 7 billió dollárt. A lista élén - talán nem meglepő módon - az Amazon áll, a maga 683 milliárd dolláros teljes márkaértékével.

Ez a harmadik egymást követő év, hogy az Amazon az első helyen szerepel a listán.

A tavalyi rangsorolás óta az e-kereskedelmi márka értéke 64 százalékkal nőtt. Ez az eredmény az Amazon üzleti tevékenységének összes területére vonatkozik, beleértve a webes és előfizetéses szolgáltatásokat is.

Az Amazon ezúttal a harmadik egymást követő évben szerepel a lista élén Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

A lista második helyén az Apple áll 612 milliárd dolláros márkaértékkel.

Az Apple sem volt teljesen immunis a koronavírus-járvány hatásaival szemben - a járvány első napjaiban a részvényei majdnem 19 százalékkal visszaestek, a vállalat azonban gyorsan talpra állt, és rekordbevételről számolt be: 2020 negyedik negyedévében már 64,7 milliárd dolláros árbevételt termelt.

A világ második legértékesebb márkája az Apple Forrás: AFP/Frankhoermann/Sven Simon

A listán a vezető márkák között idén nagyrészt technológiai cégek szerepelnek, ennek oka pedig, hogy a világjárvány a fogyasztókat a vásárlás és a kikapcsolódás terén is az online térbe terelte.

Néhány közösségi médiaplatform is előkelő helyen végzett a listán,

például a Facebook, amely idén 227 milliárd dolláros márkaértékkel a hatodik helyet szerezte meg.
Az Instagram és a TikTok a teljes márkaértéket tekintve lemaradt ugyan a Facebook mögött, de a tavalyi eredményeikhez képest mindkét platform rendkívüli növekedést produkált.

A felső kördiagram szemlélteti a világ 100 legértékesebb márkáját, balra alatta a 10 legértékesebb brand tavalyi növekedési üteme, jobbra pedig a 10 legggyorsabban növekvő márka látható Forrás: VisualCapitalist

A Kantar BrandZ kutatócsoport már több mint egy évtizede rangsorolja a vállalatokat, és tanulságos tendenciákat, következtetéseket vontak le az eredmények alapján:

1. A nagyok egyre nagyobbak

A növekedési ütem szorosan összefügg a magas márkaértékkel. Más szóval, egy erős márka valószínűleg nagyobb növekedést fog elérni, mint egy gyengébb márka, ami megmagyarázhatja, hogy az olyan vállalatok, mint az Amazon és az Apple miért tudták több egymást követő évben is megőrizni helyüket a lista élén.

2. Sokat számítanak a különféle marketingfogások

Nagyot lendíthetnek egy vállalat megítélésén és márkaértékén a megfelelő stratégiák, reklámok, népszerűsítő kampányok. Azok a márkák, amelyekhez olyan érzelmi asszociációk társulnak, mint a büszkeség vagy népszerűség, ez általában márkaérték-növekedésben mutatkozik meg.

Az olyan cégek, mint a Nike és a Coca-Cola már sikerrel elsajátították az érzelmekre ható reklámozás művészetét. Tavaly májusban például a Nike egy videót tett közzé, amelyben a fogyasztókat az egyenlőség melletti kiállásra szólította fel a "For Once, Just Don't Do It." videóban.

3. Okos befektetés

Nem elég egy hatékony marketingstratégiát kidolgozni, hanem azt sikeresen végre is kell hajtani, és mindebbe olyan módon kell befektetni, hogy folyamatosan fenntartsák a márka üzenetét.