Jóval több villamos energiát használt idén májusban az ország, mint egy évvel korábban

Electricity pylons Fuel and Power Generation Electricity Transformer Cloudscape Wire Wire Mesh Power Supply High Voltage Sign Generator Pole Engineering Sending Electricity Substation Dusk High Voltage Transformer Construction Frame Power Station Energy T
Electricity pylons
Vágólapra másolva!
Az előző havi emelkedés után májusban is nőtt az ország energiafelhasználása, ami 77,37 petajoule (PJ) volt, 1,97 PJ-lal magasabb a tavaly májusinál – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb energiastatisztikai riportjából.
Vágólapra másolva!

A primer felhasználáson belül csökkent a szén és széntermékek felhasználása 0,75 PJ-lal, ugyanakkor a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 1,1 PJ-lal, a földgázé 3,85 PJ-lal emelkedett. A megújuló energiaforrások felhasználása 0,92 PJ-lal volt alacsonyabb 2020 májusához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 21,866 PJ volt, 21 százalékkal magasabb a tavaly májusinál.

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3782 gigawattóra (GWh) volt, ez 10,2 százalékos növekedés 2020 májusához képest.

A MEKH közlése szerint az országos primer energiatermelés májusban 30,88 PJ volt, 1,86 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. A kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése 0,5 PJ-lal nőtt, a földgáz termelése 0,35 PJ-lal, valamint a szén termelése 0,18 PJ-lal csökkent. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,34 PJ-lal emelkedett, míg a nukleáris energiatermelés 2,15 PJ-lal csökkent idén májusban.

Májusban is nőtt a magyar energiafelhasználás Forrás: Pixabay, Ulrike Mai

A bruttó villamosenergia-termelés (2738 GWh) 43 százaléka nukleáris eredetű volt, 25 százalékát megújuló energia, 23 százalékát földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek biztosították, 1 százaléka egyéb forrásból származott.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát biomassza, 11 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 2 százalékát víz, és ugyancsak 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része adta.

A megelőző év azonos időszakához képest a nap, a kommunális hulladék megújuló része, a biomassza, a szél, a biogáz emelkedett, viszont a víz csökkent – közölte az energiahivatal.