Adóügyekben is meg kell védenünk a szuverenitásunkat

logo tech giants big three 3 ILLUSTRATION fake news fake-news misinformation information prevent social MEDIA platform platforms google google.com browser br
Google logo displayed on a phone screen and keyboard are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Poland on June 14, 2020. European Commission officials said that Facebook, Twitter and Google should provide monthly fake news reports to prevent fake news about coronavirus pandemic. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Adóügyekben is meg kell védenünk a szuverenitásunkat, ennek hiányában Magyarország nem érhetné el céljait - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

A pénteki lapszámban megjelent cikkben Tállai András arra reagált, hogy az Európai Unió Bírósága kedden kimondta: a magyar reklámadó nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogot.

Az államtitkár úgy értékelt, hogy

az ítélkezési fórum "lesöpörte Brüsszel álláspontját, és világossá tette, hogy széles körű döntési jog illeti meg a tagországokat az adószabályok kialakításakor".

Jelenleg a magyar reklámadó az egyetlen olyan adó az unióban, amely alkalmas a "techóriások", a nagy digitális cégek bevonására a közteherviselésbe - mondta.

Brüsszel időről időre kísérletet tesz rá, hogy korlátok közé szorítsa a tagállamok mozgásterét, ez a folyamat a pénzügyek, az adózás területén is tapasztalható. Ezért is nagyon fontos az ítélet - hangoztatta Tállai András.

Milliárdos tétel érkezett már a magyar központi büdzsébe adó formájában a nemzetközi óriáscégektől Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A jogi vita hat és fél éve kezdődött. Akkor fogadta el a magyar parlament a reklámadótörvényt, amelyet a bizottság azonnal vizsgálat alá vont.

- fogalmazott.

Az államtitkár szerint az ítélet mérföldkőnek számít, mivel úgy értelmezhető, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg adózási rendszerüket, és akár úgy is dönthetnek, hogy valamely forgalmi típusú adóban is érvényre juttatják a teherviselési képességet figyelembe vevő szemléletet.

"Brüsszel az utóbbi években megpróbálta csorbítani a tagállamok adóügyi szuverenitását, ám a bizottságnak most már papírja van róla, hogy ezt nem teheti meg" - jelentette ki. Milliárdos tétel érkezett már a magyar közkasszába a nemzetközi óriáscégektől.