A kecskeméti Mercedes-gyár újraindul, az esztergomi Suzuki is tervezi

Mercedes gyár Kecskemét
Mercedes-Benz startet Produktion des neuen CLA Coupés in Kecskemét: Einbau des Cockpits. Mercedes-Benz starts production of the new CLA Coupé in Kecskemét: Installation of the cockpit.
Vágólapra másolva!
Az Audi és az Opel után a Mercedes is bejelentette, hogy újra megkezdi a termelést magyarországi gyárában. A Suzuki is tervezi, április végén indulhat újra a munka.
Vágólapra másolva!

A Mercedes kecskeméti gyára április 28-tól fokozatosan indítja újra termelését.

A fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés. A felfutást ezt követően rugalmasan alakítják majd, így biztosítva a gyors reagálás képességét

- áll a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közleményében.

A társaság emlékeztet arra, hogy a COVID-19 koronavírus-világjárvány miatt a Daimler AG március közepén úgy döntött, hogy megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. Ennek részeként a németországi telephelyeken április 6. és 17. között bevezetésre került a rövidített munkaidő (Kurzarbeit). A Daimler AG döntése alapján a személygépkocsi-, haszongépjármű- és tehergépjármű-gyártó telephelyein, illetve egyes adminisztratív területeken a korábban bevezetett rövidített munkaidő alkalmazását április 30-ig meghosszabbítja. Mivel a kialakult helyzet országonként változó, ezért az európai telephelyek szabályozása is országonként eltérő.

Hamarosan újraindul a termelés a Mercedes kecskeméti gyárában is Forrás: Daimler AG/© Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Cars

A Magyar Suzuki Zrt. minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedéseket vezetett be, így az esztergomi gyár szintén készen áll a termelés újraindítására. A vállalat ezzel párhuzamosan folyamatosan elemzi a piacok alakulását, figyeli az esetleges további belföldi és külföldi kormányzati intézkedéseket, amelyek tükrében hetente felülvizsgálja az indulás időpontját.

A Magyar Suzuki előreláthatóan április 27-én indítja el termelését egyműszakos munkarendben.

A Magyar Suzuki Zrt. az elmúlt hetekben kialakította a lehető legbiztonságosabb munkakörülményeket munkatársai számára. A kormányzati rendelkezések és az érintett hivatalos szervek által javasolt eljárási rendek figyelembevételével a vállalat átszervezte működési folyamatait annak érdekében, hogy minden tekintetben biztosítsa a megfelelő távolságtartást, valamint a különleges egészségügyi helyzethez igazodó teljes bel- és kültéri higiéniát. A rendkívül szigorú vírusellenes intézkedések kiterjednek többek közt a munkatársak munkába szállítására, a beléptetés rendszerére, az egészségügyi védőfelszerelések használatára, az étkeztetésre és a fertőtlenítések gyakoriságára, valamint az otthoni munkavégzés és a külföldi utazások szabályozására is.

Több más autóipari gyártó is bejelentette magyarországi termelésének újraindítását. Ismét folyik a termelés a győri Audi-gyárban és az Opel Szentgotthárd ugyancsak készen áll a termelés megkezdésére.