Megvan a SpaceX rakétagyárának helye

Tesla, rakéta, SpaceX
Úton a Falcon Heavy rakéta
Vágólapra másolva!
Elon Musk űrutazási vállalatának, a SpaceX-nek engedélyezték az új kutatási és gyártóüzemét Los Angeles kikötőjében. A városi tanács egyhangúan adta meg az engedélyt a vállalkozásnak – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A vállalat múlt héten kapta meg a tízéves működési engedélyt. Az üzem így a SpaceX székhelyének közelében épül fel, ahol a Falcon 9 rakétákat és a Dragon űrkapszulákat gyártják.

Illusztráció Forrás: AFP/Jim Watson

– nyilatkozta Joe Buscaino tanácsos.

A most engedélyezett létesítményben az űrrepüléshez szükséges alkotóelemek kutatása, tervezése és gyártása fog zajlani. A kikötőben ugyanakkor a SpaceX nem kezdeményezhet rakétaindítást.

A vállalat évi 1,7 millió dolláros bérleti díjat fizet az 5 hektáros ingatlanért

a Terminal szigeten, valamint a SpaceX-nek lehetősége van ezt a területet 19 hektárra növelni a későbbiekben.

Komoly veszteséget hozott össze az űrutaztató cég

A Richard Branson alapította és űrturizmusra szakosodott Virgin Galactic negyedik negyedéves jelentésében 73 millió dolláros veszteségről számolt be. A cég teljes tavalyi vesztesége így meghaladta a 211 millió dollárt, és mindössze 3,8 millió dolláros bevételt produkált. Az elemzők veszteséget vártak a cégtől, mivel a szuborbitális űrsiklókat előbb a hatóságoknak tesztelniük kell.

Két évvel ezelőtt a vállalat már kapott egy hasonló engedélyt, ám azt később visszavonta és az űrkutatási projektjét áthelyezte Texasba, ahol a cég kifejlesztette és tesztelte a Starhopper járművét.

A cég alapítója elmondta, hogy ezzel mintegy 130 új munkahelyet létesítenek a kikötőben, hozzátéve, hogy várhatóan az első orbitális tesztekre az év végéig sor kerülhet.