Újabb felminősítésről és Debrecen rangos elismeréséről szólt a hét

Happy family spending a day outdoors and playing board game. Family Bonds Leisure Activity Girls Women Females Boys Men Males Four People Small Group Of People Group Of People Weekend Activities Young Adult Adult Child Smiling Sitting Playing Playful Teac
Smiling parents playing board game with their son and daughter and enjoying in spring day outdoors.
Vágólapra másolva!
Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak, illetve a lakosság kétharmadának van megtakarítása. Emellett megérkezett a Mol és a Magyar Telekom gyorsjelentése, külföldön a Tesla tett nagy bejelentést, a HSBC bank pedig jelentős átalakításokat tervez a következő években. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Javított Magyarország besorolásán egy japán hitelminősítő

A Pénzügyminisztérium tájékoztatásából kiderült, hogy a stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A JCRA a magyar devizaadósság minősítését „BBB+"-ról „A-"-ra, a forint adósságát „A-"-ról „A"-ra javította. A hitelminősítő kedvező döntésének okaként jelöli meg egyebek mellett a magyar gazdaság öt százalék körüli növekedését, a termelékenység javulását, a beruházások növekedését és a bérek folyamatos emelkedését. A JCRA a következő évekre 3-4 százalékos növekedést vár Magyarországon.

Szijjártó Péter: Teljes mértékben átalakulnak az erőviszonyok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn tartott beszédet, ahol új üzemcsarnokot épít a kínai érdekeltségű Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (SEGA).

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter elmondta, hogy a világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok teljes mértékben átalakulnak. Hozzátette, hogy míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre

Rangos nemzetközi üzleti elismerést kap Debrecen

Papp László, a város polgármesterétől a héten megtudtuk, hogy Debrecen európai összevetésben a második, a kelet-közép-európai városok közül pedig az első helyezett lett a Financial Times (FT) üzleti napilap nemzetközi tőkeáramlással és befektetésekkel foglalkozó fDi Magazine című kiadványának felmérésén, a díjat márciusban Cannes-ban adják át.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecen 2018-ban első helyezést ért el a legjobb tőkevonzó befektetési stratégiával rendelkező európai kisvárosok kategóriában, és a régióban az első település, amely egymást követő két periódusban is a TOP 3-ban szerepel.

Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak

A magyar lakosság a jövedelmekhez viszonyított adóssága a legalacsonyabb Európában, de így is gyakran nehézséget jelent a számlák időben történő befizetése – derült ki a héten az Intrum európai szintű felméréséből.

Illusztráció Forrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

Az Intrum fogyasztói felmérésén kapott válaszok alapján Magyarország 6,24 pontot ért el pénzügyi jóléti barométeren. Ez a visegrádi országok között a legmagasabb: Szlovákia 6,19, Csehország 6,16, Lengyelország 5,54 pontot kapott. Európában a legmagasabb értéket Németország (6,89), Ausztria (6,77) és Svédország (6,72) mutatta, míg a legkisebb pontszámot (5,30) Görögország érte el.

Száz nap, száz milliárd forint

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy novemberi indulása óta már 105 milliárd forintnyi nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt vásároltak a magyar családok, az értékesítés 80 százaléka vidéken történt.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy az értékpapír elektronikus formája is megőrizte népszerűségét, júniusi bevezetése óta több mint 3660 milliárd forintot jegyeztek belőle. A cél az, hogy a devizában fennálló adósság további csökkenése mellett emelkedjen a lakossági állampapírok aránya, és állományuk elérje a 11 ezer milliárd forintot.

Hatalmas leépítés jön a HSBC-nél

Elmaradt a várakozásoktól az HSBC nyeresége, ráadásul a pénzintézet komoly átszervezést hajt végre a következő időszakban. Három éven belül akár 35 000 álláshelyet is megszüntethet Európa legnagyobb bankja. A napokban közzétett jelentés szerint az HSBC adózás előtti nyeresége tavaly 32,9 százalékkal 13,35 milliárd dollárra csökkent, szemben a 19,83 milliárd dolláros elemzői várakozással.

Illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

A gyorsjelentés közzététele mellett az HSBC az átszervezés kereteit is meghatározta. Az európai üzletágban csökkentik a kereskedést és a részvénypiaci kutatási tevékenységet, és több terméket és kapacitást átstrukturálnak Nagy-Britanniából Ázsiába. Az amerikai üzletág esetében 30 százalékkal csökkentik a fiókhálózatot, és a célzott kiskereskedelmi kínálaton keresztül meg kívánják erősíteni a „nemzetközi ügyfélközpontú vállalati bank" profilt.

Jó eredménnyel zárt a Telekom és a Mol is

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentésből kiderült, hogy a Mol-csoport 708,9 milliárd forint (2,44 milliárd dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly az előző évi 728,2 milliárd forint (2,69 milliárd dollár) után, az eredmény meghaladta az év közben megemelt célkitűzést.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Magyar Telekom Nyrt. szintén közzétette gyorsjelentését. Ez alapján a társaság 2019-ben 666,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 1,5 százalékkal haladja meg az előző évit, adózott nyeresége 4,2 százalékkal, 44,5 milliárd forintra nőtt. Egyúttal azt is közölték, hogy az idén változatlan bevételekre számítanak, ugyanakkor a korábbiaknál alacsonyabb osztalékot fognak fizetni a részvényeseknek.

A magyarok kétharmadának van megtakarítása

A Budapest Alapkezelő legfrissebb reprezentatív, lakossági befektetéseket vizsgáló kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság megtakarítási kedve jelentősen, 13 százalékkal 66 százalékra nőtt a legutóbbi, 2017-es felmérés adataihoz képest.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A magyarok számára továbbra is a biztonság, a kiszámíthatóság és a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempontok a megtakarítási forma kiválasztásánál. Ugyanakkor a befektetési célú megtakarítások aránya is nőtt: a megkérdezettek közel egyharmada igyekszik kamatoztatni a félretett pénzét. A Budapest Alapkezelő véleménye szerint a trend folytatódni fog, azonban érdemes lehet több lábon állni, és egyszerre többféle befektetési termékben tartani a megtakarításokat.

Több országból is kivonul a General Motors

A General Motors kivonul az ausztrál, új-zélandi és thaiföldi piacokról. Ezekben az országokban nem volt meggyőző a vállalat teljesítménye, továbbá az új technológiákra kívánják a fókuszt áthelyezni, így az önvezetésre és az elektromos autózásra, ahol a Tesla utolérése a fő cél.

Illusztráció Forrás: AFP/Paul Ellis

Az autógyár 1,1 milliárd dolláros büntetést köteles fizetni a piac elhagyása miatt az első negyedévben, ebből 300 millió dollárt készpénzben. Az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója szerint az átszervezéssel megszüntetik a 164 éves ausztrál Holden márkát, a thaiföldi piacon nem lesz kapható többé Chevrolet, és a GM eladja a kínai Great Wall Motorsnak a Rayong márkáját.

Az Alstom belevásárol a Bombardier-be

A Bombardier 7 milliárd dollárért eladja a vonatokat gyártó részlegét az Alstomnak. A tranzakció lezárását követően a Bombardiernek már csak a repülőgépgyártó divíziója marad meg.

Illusztráció Forrás: AFP/Xavier Leoty

Emellett a kanadai Caisse de dépôt et placement nyugdíjlapkezelő is eladja 32,5 százalékos részesedését a Bombardier vonatgyártó részlegében az Alstomnak, majd az újonnan létrejövő, egyesített vállalatban kisebbségi részesedést vásárol.

Jó hírt kaptak a rezsiutalványokról a nyugdíjasok

A tavaly szeptemberben kézbesített, a gáz- és áramszámlák kifizetésére felhasználható rezsiutalványokat eredetileg március végéig lehetett volna beváltani, de a héten a Magyar Közlönyben megjelent módosítás május 31-re kitolta a határidőt.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az utalványok 91,4 százalékát, 20 és fél milliárd forint értékben már beváltották. A szeptembertől januárig tartó időszakban az utalványok 45,7 százalékát áramra, 54,3 százalékát gázra fordították a nyugdíjasok.

Tovább szárnyal az arany a koronavírus-járvány miatt

Az arany határidős árfolyama a héten átlépte az unciánkénti 1600 dolláros szintet, ami több mint hét éve nem látott csúcsnak számított.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A befektetők továbbra is aggódnak a koronavírus gazdasági hatásai miatt, ami támogatja az arany drágulását. Ehhez jön még, hogy a befektetők árgus szemekkel figyelik, hogy a világ központi bankjai hogyan reagálnak a fejleményekre.

Újra recept nélkül kapható az Algopyrin

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy recept nélkül is elérhető legyen a patikákban az Algopyrin fájdalom- és lázcsillapító - írta közleményében a Sanofi, a készítmény gyártója.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény 2007 óta volt vényköteles, ezzel együtt népszerűsége máig töretlen maradt a fájdalomcsillapítók között: a metamizol hatóanyagú gyógyszerek közül ma is ezt használják a legtöbben.

Új akkumulátorokat rendelt be a Tesla

A világ legértékesebb autógyártója előrehaladott tárgyalásokat folytat a kobaltmentes akkumulátorokat gyártó CATL-lel, ha pedig minden a tervek szerint alakul, akkor a kínai gyárban már ezek az újfajta akkumulátorok kerülnek a Tesla autóiba.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A változással a Tesla lenne az első olyan amerikai autógyártó, amely LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátorokat használ majd. Ezzel a módosítással jelentősen csökkenhetnek majd a vállalat által gyártott elektromos autók előállításának költségei is.