Felminősítés és uniós rekorder magyar GDP - a hét legfontosabb gazdasági hírei

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
A német gazdaság lassult, Magyarország viszont továbbra is élen van a gazdasági növekedés tekintetében. A héten kiderült az is, hogy ötből négy magyar támogatja a Liget Projektet, az építőipar pedig elképesztően jó évet zárt 2019-ben. A Teslával ismét gondok akadtak, összesen 15 ezer autót hívhatnak majd vissza, Skóciát és Írországot pedig híddal kötnék össze. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Javította a magyar államadós osztályzatot a Standard & Poor's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. A Standard & Poor's szerint a magyar államadósság-besorolás kilátásának pozitívra javítása a magyar gazdaság erőteljes növekedési kilátásait tükrözi.

A Pénzügyminisztérium szerint a magyar gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedése, valamint az Európai Unión belüli kimagasló teljesítménye alapján döntött a Standard & Poor's arról, hogy hazánk BBB hitelminősítési besorolásának kilátását stabilról pozitívra változtatja.

A Fitch hitelminősítő intézet pedig eddigi értékelésének megerősítése mellett döntött - írta a szaktárca közleményében.

Minden várakozást felülmúlt a magyar gazdaság sikere

A várakozásokat lényegesen felülmúlva, 4,5 százalékkal bővült a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva egy százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest, így a tavalyi évben 4,9 százalékkal nőtt a GDP az előző évi 5,1 százalékos növekedést követően. A KSH előzetes közleménye alapján a növekedést a kis- és nagykereskedelem, a kereskedelmi ingatlanpiac és a turizmus kiemelkedő teljesítménye húzta legnagyobb mértékben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamainak eddigi közlése szerint a magyar GDP növekedése éves összehasonlításban továbbra is az első, míg negyedéves összehasonlításban a harmadik. A hazai gazdaság növekedési előnye az euró-övezettel szemben 3,7, az EU-val szemben 3,4 százalékpont, ami bőven meghaladja a kormány által kitűzött 2 százalékpontos növekedési többletet.

Több mint ötödével nőtt tavaly az építőipar

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből kiderült, hogy az építőipari termelés 21,7 százalékkal emelkedett 2019-ben az előző évihez viszonyítva a 2018-as 21,3 és a 2017-es 29,7 százalékos növekedés után.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az épületek építése 20,2 százalékkal, az egyéb építményeké 23,9 százalékkal nőtt a tavalyi év egészében. Decemberben 2,7 százalékkal emelkedett az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest.

Újabb fontos autópálya-szakasz épül

Az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakaszának építésére írt ki közbeszerzést a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Illusztráció Forrás: Tanjug/Dimitrije Goll

A tenderfelhívásból kiderült, hogy a 20 kilométer hosszú, 2x2 sávos autópálya tervezési sebessége óránként 130 kilométer lesz, a középső elválasztó sáv szélessége 3,6 méter. A szakaszon 16 híd és 2 tengelysúlymérő állomás is épül. A projektet az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza. Az építési idő 3 év.

15 ezer Teslát hívnak vissza

A Tesla tizenötezer Model X típusú járművet hív vissza, mert gondok lehetnek a jármű szervokormányával. Aggodalmak merültek fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a szervokormány elektromos segédmotorja és a hajtóműház közötti alumínium csavarok korrodálódhatnak és eltörhetnek, ezzel pedig meghibásodhat a szerkezet.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A visszahívott autók között szerepel a legtöbb 2016 október közepe előtt gyártott Model X. Amelyik gépkocsi ezután készült, azt nem érinti ez a probléma. Tesla annyit közölt a bejelentés kapcsán, hogy észlelte a túlzott korróziót azokon a csavarokon, amelyek az érintett Model X járműveken ezt az alkatrészt a kormányműhöz rögzítik, elsősorban a nagyon hideg éghajlati viszonyok között, ahol sózzák az utakat.

Hétmilliárd forintból épít gyárat a koreai Soulbrain Tatabányán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy hétmilliárd forintból létesít gyárat a koreai Soulbrain vállalat Tatabányán, 4700 négyzetméteren lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártanak majd; a beruházáshoz a kormány 425 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felépülő üzem a jövőben képes lesz a Magyarországon működő nagy koreai akkumulátorgyártó vállalatok, az SK Innovation és a Samsung alapanyagigényének kiszolgálására. A Soulbrain az első ütemben mintegy 50 embernek ad majd munkát, a vállalat akkora területet vásárolt, hogy azon a második és harmadik ütem fejlesztései is elférnek.

Behúzta a kéziféket a német gazdaság

A negyedik negyedévben szezonális, naptári és árkiigazítással nem változott a német bruttó hazai termék a harmadik negyedévihez képest. A 2018 negyedik negyedévihez képest árkiigazítással 0,3 százalékkal nőtt a német GDP.

Angela Merkel Forrás: AFP/Aris Oikonomou

A negyedéves GDP-növekedés kisebb lett a 0,1 százalékos piaci várakozásnál, az éves GDP-növekedés meghaladta a 0,2 százalékos piaci várakozást. A harmadik negyedévben a negyedéves növekedés 0,2 százalék volt árkiigazítással, az éves pedig 1,1 százalék.

A magyarok 80 százaléka támogatja a Liget Projektet

A Városliget megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a Projekt teljes programját végre kell hajtani, mert az jelentősen javítaná Magyarország hírnevét, és a projekt befejezésének megakadályozásával nemcsak Budapest, hanem az egész ország veszítene.

A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Millennium Háza (volt Olof Palme Ház) a Városligetben Forrás: MTI/Mohai Balázs

A megkérdezettek négyötöde egyetért azzal, hogy a Városligetben épüljön fel az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház is - derült ki az országos kutatásból. A Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készített közvélemény-kutatást a Liget Budapest Projektről, a kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív országos mintán; a megkérdezettek a tervezett új épületekről alkothattak véleményt.

Híddal kötnék össze Skóciát Észak-Írországgal

Óriási beruházásként, hidat építhetnek a tengeren át, ami Skócia nyugati partját Észak-Írországgal kötné össze. Bár hivatalos bejelentés még nincs, és számos érv szól a projekt megvalósítása ellen, a BBC beszámolójából kiderül, akár nagyon hamar politikai egyetértés alakulhat ki annak kapcsán.

Illusztráció Forrás: AFP/Anthony Wallace

Boris Johnson brit kormányfő és Írország miniszterelnöke Leo Varadkar támogatná a Skóciát az ír szigettel összekötő tengeri híd ötletét. A leginkább tartózkodó Nicola Sturgeon, hivatalos tisztsége szerint Skócia első minisztere volt, aki azt mondta, ugyan nem zárkózik el kategorikusan az ötlettől, de úgy gondolja, fontosabb prioritások is vannak annál, minthogy egy kolosszális, rengeteg pénzt felemésztő és műszakilag nem is biztos, hogy kivitelezhető vállalkozásba öljék az Egyesült Királyság erőforrásait.

Komoly viharkárokra lehet számítani februárban

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint az elmúlt heti viharok nyomán már közel tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. A társaságok úgy kalkulálnak, hogy az elkövetkező hetekben akár az egymilliárd forintot is elérheti a kifizetések összege.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/NASA/-

Az évnek ebben a szakaszában mind a kárbejelentések száma, mind pedig a várható kárösszeg szokatlanul nagynak számít. Tekintettel arra, hogy az elkövetkező napokban is szélviharokra kell felkészülni az országban többfelé, a februári hónap biztosítási szempontból előreláthatólag felzárkózik majd a hagyományos május-augusztusi viharszezon által okozott károkhoz.

A jövőben jelentősen változik az élelmiszer-vásárlás menete

Nagy-Britanniában olyan mértékben megnövekedtek az elmúlt időszakban az online rendelések az élelmiszer-kiskereskedelemben, hogy a jövő élelmiszerüzletét a legnagyobb áruházláncok már csak úgy tudják elképzelni, hogy abban feltétlenül van egy, az online megrendeléseket kiszolgáló részleg is.

Illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

West Bromwichban ennek megfelelően bemutattak egy új Tesco dark store-t, amely az első abból a 25, online megrendeléseket kiszolgáló egységből, amelyet az elkövetkező három évben fognak megnyitni Nagy-Britanniában.

Pénteken változott az üzemanyag ára

Pénteken a benzin literenkénti ára 2 forinttal csökkent, míg a gázolajé nem változott.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A változás után a benzin literenkénti átlagára 378 forintra változott, a gázolaj pedig továbbra is 390 forint lesz átlagosan literenként.