Új vezető a botrányos kínai Starbucks cégnél, a Luckin Coffee-nál

Luckin Coffee reportedly seeks IPO in Hong Kong China Chinese Luckin Coffee startup
--FILE--A customer shows a cup of Luckin Coffee at a store of China's new coffee brand Luckin Coffee in Beijing, China, 22 December 2018. Chinese startup Luckin Coffee is reportedly seeking to list on the Hong Kong stock exchange, according to research firm EqualOcean. Investment banks have begun to prepare listing materials for the IPO, EqualOcean said. Luckin was founded only 13 months ago, and quickly emerged as a fierce challenger to Starbucks in China. Luckin's estimated valuation is now $2.2 billion, after B-round funding of $200 million in December. It has opened 2,073 stores in China, aiming to launch another 2,500 in 2019. The company refused to comment on the IPO plan.
Vágólapra másolva!
A 2017-ben alapított Luckin Coffee bejelentette, hogy leváltja a jelenlegi elnököt, Charles Zhengyao Lu –t, akit Jinyi Guo vált. Ő korábban a cég ügyvezető igazgatói posztját töltötte be – összegzi a CNBC.
Vágólapra másolva!

Július elején a kínai kávéházlánc belső vizsgálata megállapította, hogy a vezetés mintegy 300 millió dolláros hamis éves forgalomról jelentett, majd ezután több igazgatósági tag javasolta Lu leváltását. A társaság további három igazgatót is menesztett az igazgatótanácsból.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang kaixin - Imaginechina/Zhang Kaixin

Az amerikai Starbucks versenytársa áprilisban debütált a tőzsdén.

A kínai értékpapír-piaci felügyelet után a piacfelügyeleti hatóság több tucat tisztviselője is kivonult áprilisban a társaság pekingi központjába, ahol egész napon át vizsgálódtak. A hatóságok akkor megerősítették, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság kérésére indították el a vizsgálatot. Feltételezésük szerint a vállalat 2,2 milliárd jüan értékben hamisította meg könyvelését.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang kaixin - Imaginechina/Zhang Kaixin

Ezután a vállalat menesztette a vezérigazgatót, Jenny Zhiya Qiant és az operatív vezérigazgatót, továbbá azokat az alkalmazottakat, akik részt vettek a csalásban, vagy tudtak az esetről. Ez utóbbiakat vagy felfüggesztették, vagy pedig azonnal szabadságra küldték.

A Nasdaq pedig több felszólítás után júniusban felfüggesztette a vállalat részvényeinek tőzsdei kereskedelmét.

Lu, aki a Luckin Coffee egyik fő részvényese, a Car autókölcsönző cég, valamint az Ucar autómegosztó vállalat alapítója is egyben.