Hamarabb állhat vissza az olaj iránti globális kereslet, mint gondolnánk

tengeri olajtárolás
A view of the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel (FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs bankház közgazdászai szerint az idén csökken, jövőre már emelkedik és 2022-re visszatér a krízis előtti szintre a világ olajkereslete.
Vágólapra másolva!

A keresletnövekedéshez a közlekedési eszközök üzemanyag-felhasználásának emelkedése és az állami infrastrukturális beruházások növekedése járul majd hozzá a legnagyobb mértékben.

Illusztráció Forrás: AFP/Rodger Bosch

A Goldman Sachs prognózisa szerint a világ olajkereslete az idén 8 százalékkal csökken, jövőre 6 százalékkal emelkedik és 2022-re éri el a krízis előtti szintet. "A keresletnövekedés már megkezdődött, elsősorban a kínai és az indiai gazdasági aktivitás élénkülésének köszönhetően" - írják a bank elemzői.

Az olajtermékek közül a benzin kereslete növekszik majd a leggyorsabb ütemben.

A repülőgép-üzemanyag, a kerozin kereslete viszont csak meglehetősen visszafogott ütemben fog növekedni a járványvédelmi zárlat során a légiközlekedésben megrendült fogyasztói bizalom miatt.