Ennyit hozhat az áfakedvezmény a vendéglátásban

koronavírus, éttermek bezárása, elvitel, étel elvitelre, sorban állás, várakozás, kiszolgálás, korlátozás, Budapest
Vágólapra másolva!
A legutóbbi kormányzati intézkedések nyomán a helyben készített étel és alkoholmentes ital áfája 5 százalék lett elvitel vagy kiszállítás esetén. 12 milliárd forintot nyerhetnek a vendéglátósok, ha a korábbi piacuk harmadát sikerül megtartaniuk, amennyiben ennél többet, akkor ez az összeg lényegesen is magasabb lehet.
Vágólapra másolva!

November 14-től 5 százalékra csökkent az általános forgalmi adó mértéke az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és italforgalomra, az úgynevezett étkezőhelyi vendéglátás esetében, az áfa-törvényben meghatározottak alapján - olvasható a Blokkk.com e témában készített összefoglalójában. Ez azonban nem vonatkozik a szállítás díjára.

A vendéglátás áfaszabályai szerint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR'15 56.10-ből) áfája csökkent, elvitel vagy házhozszállítás esetén. Eközben a munkahelyi vendéglátás áfája 27 százalék maradt.

A vendéglátósok november 11-től bejelentés nélkül folytathatnak (a napicikkeket árusító élelmiszerboltokkal, drogériákkal azonos módon) webes értékesítést, valamint üzleten kívüli kereskedést.

A kettő közötti különbség, hogy a webkereskedelemben a szerződés a megrendelés leadásakor jön létre, míg utóbbinál csak a személyesen felkeresett vásárló lakásán, vagy éppen a munkahelyén, és csak a találkozáskor dönt a vásárló, mit is vesz meg végül.

A kép illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az üzleten kívüli kereskedés során a fogyasztó a lakásán 19 és reggel 9 óra között nem kereshető fel, kivéve, ha ehhez előzetesen hozzájárult. Aki pedig felkeresi 20 óra után, például egy telefonos időpont egyeztetést követően, az a munkáját végzi, tehát megteheti. Emellett köteles személyazonosságát, jogosultságát a fogyasztónak igazolni.

A taxisok dolgát is megkönnyítették, ha házhozszállítást vállalnak, de a termékbiztonság és a szerződéses felelősség kérdése miatt nem mindegy, ki a taxisfuvar megrendelője: az üzlet, a vendéglátóipari egység, vagy a vásárló. Utóbbi esetben a szolgáltató felelőssége addig terjed, ameddig a taxisnak át nem adja a szállításra szánt portékát.

A kormány által hozott intézkedések értelmében a bezárt éttermeknek érdemes kiszámolniuk, mennyire is éri meg a házhozszállítás, vagy az elvitel.

Az áfakulcs csökkentése mellett kaptak más adókedvezményt is dolgozóik megtartása érdekében, így nyilván sokan lesznek, akik megpróbálkoznak vele.

A kép illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Persze nincsenek könnyű helyzetben az elmúlt hónapok mérlegeit nézve, hiszen a külföldi vendégek kiestek, akik a járvány előtt a bevételeik negyedét adták. És a magyar vendégek is óvatosabbak voltak az elmúlt hónapokban. Jelenleg a sok bizonytalanság mellett nehéz bármit is előrevetíteni, de megkockáztatható, hogy a tavaly novemberben a kereskedelmi vendéglátásban realizált 105, és a decemberi 112 milliárd forintos forgalom legalább harmada megmarad (ez valamivel több mint a tavaszi piacvesztés, de a mostani támogatások némi esélyt kínálnak egy, a korábbinál kisebb piacvesztéshez).

Így, ha az év hátralévő időszakában a harmadát tartják meg a piacuknak, akkor hozzávetőleg 12 milliárd forint áfakedvezményt kaphatnak, ennyivel kevesebbet kell a költségvetésnek elszámolniuk.

Ezt, ha tartják az árakat, akkor például a szállítási költségre, vagy éppen a dolgozók megtartására is fordíthatják. Ha kisebb lesz a piacvesztés, akkor ez az összeg növekedhet. Kedvezőbb esetben, ha a forgalmuk felét megmentenék, akkor a 20 milliárd forintot is megközelítheti ez az összeg.