Tudta, hogy előnybe kerül júliustól, ha nem kézi számlatömbbel számláz?

számla, adó, adócsalás, illusztráció, egy dinnyetermesztő mutatja egy zöldségkereskedőnek kiállítot számláját
Elvétve fizetve
Vágólapra másolva!
Néhány hét múlva bővítik a NAV adatszolgálatásra kötelezettek körét, és bár sokan csak extra adminisztrációt és a megnövekedett figyelmet látják a jogszabályváltozás mögött, valójában a vállalkozások nyerhetnek vele a legtöbbet az online számlázási szolgáltatást nyújtó Billingo szerint. A kényszerű digitalizáció miatt gyorsabb és olcsóbb lesz az irodai adminisztráció, ráadásul sokan most fűzik integrált rendszerbe a cégek folyamatait.
Vágólapra másolva!

2020. július 1-től minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. A beküldésre 4 nap áll rendelkezésre, de az 500 ezer forintos áfatartalom feletti számlák esetében ez az idő 1 nap.

A digitalizáció tehát nem kerülhető ki, hiszen a papír alapú számlázás extra adminisztrációt követel meg, mely alól nem lesznek kivételek.

Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője azonban más szemszögből látja a változásokat. "Azok a vállalkozások, akik most el merik engedni a megszokott kézi számlatömböt, és akár a komfortzónájukból kilépve is, de a digitalizáció útjára lépnek, ők nemcsak hatékonyabb, olcsóbb és időtakarékosabb számlázásra váltanak, számos járulékos előnyre is számíthatnak" - mondja a cégvezető, aki hozzáteszi:

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A kézi számlatömb használata a jogszabályváltozással nem szűnik meg, de nem éri meg tovább használni.

A kézi számlákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az online számlázóval kiállított bizonylatokra. 4 napon belül kell az adatokat rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében, így internetkapcsolatra ez esetben is szükség van, a számla adatait azonban duplán, a számlatömbben és a NAV rendszerében is rögzíteni kell.

Az online számlázóval egyértelműen gyorsabb a számlázás, ha pedig elrontunk egy bizonylatot, néhány gombnyomással javítható az elírás. Ez utóbbinak a NAV adatszolgáltatás kapcsán is kiemelt jelentősége van,

a hibásan, késve vagy rosszul rögzített adatok miatt magánszemélyek esetén 200 ezer, cégek esetén pedig 500 ezer forint lehet a mulasztási bírság számlánként.

Az online számlázással tehát minimum azt elérhetjük, hogy nem lesz több a kötelező adminisztráció.

"A billingós számlázáshoz elég a cégnevet tudni, a rendszer automatikusan kitölti a vállalkozás többi számlázási adatát, beleértve az adószámot is, ami július 1-től kötelező elem lesz a számlákon. Automatizálhatók a fizetési felszólítások, így kevesebbet kell foglalkozni a kintlévőségkezeléssel, folyamatos a bevételáramlás. Naprakészen, bármikor ellenőrizhetők a bevételek, egy helyen vezethetjük a kiadásokat és a bevételeket is" – nyilatkozta Sárospataki Albert.

A NAV adatszolgáltatás adta lehetőségek egyébként a könyvelők munkáját is átalakítják. Közülük is egyre többen térnek majd át a NAV által biztosított digitális lehetőségekre. Ehhez pedig elengedhetetlenek lesznek a korszerű számlázók által biztosított adatok.