Új befektető bukkant fel a Diamond Princess tulajdonosa mögött

koronavírus, Japán, Jokohama, hajó, Diamond Princess
YOKOHAMA, JAPAN - FEBRUARY 15 : View of The Diamond Princess cruise ship docked and in quarantine at the Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohma bay, Japan on February 15, 2020. Japan still continues to report several case of people infected by the coronavirus Covid-19 since the start of outbreak as well as on board the Diamond Princess cruise ship quarantined in Yokohama Bay for around 15 days. On February 15, during a press conference, Japan's Health Minister said that 67 more people on board of the cruise ship have been infected. David Mareuil / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy szaúdi befektetési alap több mint 8 százalékos tulajdonrészt szerzett a koronavírus-járványban a hatóságok vitatható intézkedései nyomán ismertté vált Diamond Princess nevű hajót tulajdonló vállalatban. A Carnival a világ legnagyobb, luxushajókat üzemeltető cége, melynek a Japán partjainál korábban veszteglő hajója csak egy a sok közül.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány különösen érzékenyen érinti a tengeri luxushajózás szektorát. Nehézségekről jelentett a Carnival is. A legnagyobb ilyen vállalatnak több milliárd dollár értékben kell átstrukturálnia saját működésének költségeit, és könnyen elképzelhető, hogy le kell hívnia vállalati hitelkeretének egy részét is.

Ugyanakkor a szektorból érkező adatok egy része azt mutatja, korai lenne temetni a tengeri pihenőhajók világát, mert a 2021-es foglalások száma eddig igen meggyőző eredményt mutat. Mindennek részleteiről az alábbi cikkében írt az Origo:

Meglepő adatok, egyre több a foglalás a tengeri luxushajós utakra

A tengeri luxushajók világa, az üdülőhajózás bizonyosan a koronavírus-világjárvány egyik első és legnagyobb vesztesei közé tartozik. Az óceánjárók szó szerint is elég hamar a vírus áldozatául estek: némelyik kálváriája jelenleg is zajlik: vannak olyan hajók fertőzöttekkel, sőt, halottakkal a fedélzetükön, amelyeket olykor napokig nem fogad egyetlen kikötő sem.

Megkönnyebbülhet a Carnival is, miután egy szaúdi állami befektetési alap rengeteg, több mint 43 millió törzsrészvényt vásárolt a vállalat forgalomban lévő papírjaiból.

Ez azoknak 8,2 százaléka, és körülbelül 430 millió dollárt képvisel.

A tranzakció hírére a cég papírjai több mint 20 százalékot erősödtek a kereskedésben. Erre égető szüksége is volt a vállalatnak, hiszen a cég értéke jelentősen zuhant az év eleje óta a részvények gyengülése miatt. A vállalat, történetében először arra kényszerült, hogy globálisan leállítsa működését a Covid-19 járvány miatt.

A Diamond Princess Jokohama partjainál, karantén idején Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/David Mareuil

Az üdülőhajók üzemeltetői a járvány eddigi legnagyobb vesztesei közé tartoznak, a teljes iparág több százezer embernek ad munkát csak az USA-ban. A szövetségi kormányzat által elfogadott, több mint 2 ezer milliárd dollár értékű óriási gazdasági mentőcsomag az ebben a szektorban működő vállalatokra azonban nem terjed ki, de ennek főként az az oka, hogy a társaságok egy része nem az USA-ban, hanem Panamában, Libériában, a Bahamákon vagy Svájcban van bejegyezve, és nem fizetnek adót az amerikai kincstárba.

A Financial Times idézi a Carnival közleményét,

ami szerint az üdülőhajók kikötőben tartása havonta 1 milliárd dollárját emészti fel a vállalatnak.

Ez alatt az idő alatt ugyanis a kikötői díjakon felül, vissza kell téríteni a törölt vagy lemondott utasfoglalások árait is.