Ez ma a legnagyobb kockázat a világgazdaságban

Kína építkezés gazdaság
Tower cranes are seen at a construction site in Beijing on July 22, 2015. Foreign investment into China rose eight percent in the first half of this year as mergers and acquisitions by overseas companies more than quadrupled in value, the commerce ministry said on July 21. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
A kínai vállalatok adósságállománya jelenti ma a legnagyobb kockázatot a világgazdaság számára – mondják a Moody's Analytics elemzői.
Vágólapra másolva!

A Moodys's nem az egyetlen olyan vállalat, amely úgy látja, hogy a kínai vállalatok eladósodottsága hatalmas kockázatot jelent. A múlt héten a Fitch Ratings figyelmeztetett, hogy ebben az évben a kínai vállalatok rekord számban dőltek be amiatt, hogy nem tudták fizetni az adósságaikat – írja a CNBC.

Bár a vállalati adósságok általában is komoly rendszerszintű kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszerre és a világgazdaságra nézve, de az eladósodott kínai cégek esetében ez a veszélyforrás különösen jelentős

– mondja a Moody's vezető közgazdásza, Mark Zandi.

A legnagyobb gondot pedig nem pusztán a bedőlések jelentik, hanem az a tény, hogy a céges adósságállományok rendkívül gyors ütemben nőnek a világ második legnagyobb gazdaságában. Zandi kiemelte, számos társaság küszködik a kínai gazdasági növekedés lassulásával, amihez olyan negatív tényezők is bejönnek a képbe (egyebek mellett), mint a kereskedelmi háború.

Rekord számban dőlnek be a kínai magáncégek Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

Ez a probléma azonban az USA-ban is megvan – noha nem teljesen ugyanolyan körülmények között. Az Egyesült Államokban is igen jelentős a már egyébként is súlyosan eladósodott vállalatoknak nyújtott hitelezés. Ezek a cégek pedig brutálisan sérülékenyek lesznek, ha a gazdaság lassulásnak indul – tette hozzá Zandi.

Kínában azonban ez a probléma annak ellenére jelentkezik, hogy a kínai kormány már egy ideje igyekszik normalizálni a gazdaságot azzal, hogy erősen ösztönzi a kockázatos adósságállományok leépítését.

A nehézség a kereskedelmi háború kitörésével jött, amikor a kínai gazdaság lassulását az államnak ellensúlyoznia kellett.

A két tendencia ütközéséből pedig végül az lett, hogy az élénkítések következtében még veszélyesebb lett a kínai cégek eladósodottsága.

A Fitch Ratings elemzése kiemelte, a jüanban denominált kötvényeket kibocsátó kínai magáncégek körében 4,9 százalékos volt a bedőlési arány az idei év első 11 hónapjában. Ezzel szemben 2014-ben még csupán 0,6 százalékos volt ez az arány.