Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

Kép a NAK Techlab Demo Day rendezvényről
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.
Vágólapra másolva!

Az inkubációs program három részből – úgynevezett sprintből – áll, és összesen három hónapig tart.

A jelentkezők közül a legígéretesebb 13 csapat kapott meghívást az első sprintre, a háromnapos kiválasztási eseményre (bootcamp), ahonnan 8 startup jutott be a program későbbi szakaszaiba.

A valós, közvetlen piaci visszajelzés céljából az inkubációs programban az innovatív startup vállalkozások nagyvállalatokkal dolgoznak együtt. A program nagyvállalati partnere az Axiál Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft., a KITE Zrt., illetve Magyarország legnagyobb kockázati tőkebefektetője, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A bootcamp lezárultával elindul az együttműködés a startupok és a nagyvállalatok között.

– mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Kép a NAK TechLab Demo Day rendezvényről Forrás: Design Terminal

Az inkubációs program további szakaszaiban a NAK és a Design Terminal workshopokon, konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a résztvevő startupok fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát. Az intenzív közös felkészülés és a három hónap eredményeinek bemutatására látványos záróeseményen, a Demo Day-en kerül sor.

A NAK TechLab inkubációs programba bekerült csapatok

Agrodat: megoldásuk adatvezérelt döntéshozatalra irányul a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, mikroklimatikus viszonyokat, talajhőmérsékletet és vízgazdálkodást megfigyelő mérőeszközök segítségével, a megelőző kezelésben.
Alzagro: a csapat egy automata gabonamintázó és minőségvizsgáló drónt fejleszt, mellyel a mintavételezés folyamata automatizálható és egyszerűsíthető.
GosTech: teljesen automata gyümölcsszedő-rendszert fejlesztenek, mely mesterséges intelligenciát használva, robottechnológiával végzi a betakarítást.
Growberry: automatizált okosrendszerük segíti a kiszámíthatóbb hozamot vagy nagyobb tápértékre illetve hatóanyagtartalmat.
Led Lighting Kft.: a baromfitartóknak kínált LED technológia csökkenti a félnyforrás stroboszkóp-hatását, így az nem stresszeli az állatokat.
Moly.Net: a digitális almamoly-csapda adatait felhasználva időben adható precíziós permetezési tanács.
OKOSFARM: az állattartó telepeken működő kamerarendszer a nagyobb kontrollnak köszönhetően időben tájékoztatja a gazdálkodót az állományok vagy akár az egyedek változásáról a mielőbbi beavatkozás érdekében.
PigBrother: az állattartó telepeken alkalmazható megfigyelő rendszer emberi beavatkozás nélkül végzik a felügyeletet

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat,

melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését, valamint átformálni az ágazattal kapcsolatos előítéleteket.