Rákkutatással indult egy magyar startup, most gyógyszergyárrá alakulnak

Komplikációk adódtak a világ legdrágább gyógyszere körül
Vágólapra másolva!
Némi útkeresés után a Turbine.AI eldöntötte, hogy a rák gyógyításával kapcsolatos gyógyszerek fejlesztésébe kezd. Idén nyár óta gyakorlatilag egy gyógyszergyárrá váltak.
Vágólapra másolva!

A Turnibe.AI mesterséges intelligencia segítségével modellezi le, hogy rákos sejttípusok bizonyos gyógyszerekre hogyan reagálnak. Ez a reagálás kétféle lehet: a sejt elpusztul, vagy tovább él. A vállalkozás megoldása azt célozza, hogy jobban megértsék, mitől függ az adott sejt reagálása. Természetesen mindez valójában egy rendkívül összetett folyamat, hiszen egy élő, komplex rendszerbe kell beavatkozni, így minden reakció egy sor másikat is szül.

A kutatók azt próbálják elérni, hogy minél több rákos sejt "döntsön" elpusztulással a készítményekre. Pontosan ez, vagyis - a biológiai szempontból egyszerű - sejtválasz miatt, döntöttek a rákgyógyítás mellett.

Persze az is szempont volt, hogy

egyre több embert érint a rák valamilyen formája, és a gyógyszergyárak is rengeteg kutatási-fejlesztési pénzt költenek a rákkutatásra.

A Turbine.AI idén nyáron döntötte el, hogy gyógyszercéggé válik Forrás: --

A tulajdonosok idén nyáron döntötték el, hogy annak ellenére, hogy együtt dolgoztak vezető gyógyszercéggel is,

a legjobb és legkifizetődőbb az lesz a számukra, ha saját gyógyszergyártásba fognak és saját maguk lesznek a gyógyszercég.

Ehhez kaptak egy hárommillió eurós (közel 1 milliárd forintos) befektetést, ami a gyógyszeriparban nem is számít soknak. A tőkét az angol Delin Ventures biztosította, amelyik korábban elsősorban ingatlanbefektetésekkel foglalkozott, de aztán nyitottak a biotechnológia felé is. Nagy Szabolcs, a cég vezetője a Delin Ventures befektetési hányadára 10-25 százalék közötti sávot jelölt meg.

A Turbine.AI jelenleg több projektben is dolgozik, például a Bayer gyógyszercégnél, keresik továbbá az utat az egyes vállalatokkal kialakított fizetett partnerség felé is.

A Turbine.AI korábban számos díjat zsebelt be a különböző startupversenyeken,

a régiós CESÁ-n (Central European Startup Awards) pedig három díjat is elnyertek 2017-ben. Szalay Kristóf társalapítót pedig tavaly választották be Európa legjobb fiatal kutatói közé.

Forrás: Forbes.hu