Méreteiben a debreceni BMW-gyár nagyságú beruházást jelentett be a Samsung

Samsung, logó
The logo of Samsung Electronics is seen on a glass door at the company's Seocho building in Seoul on October 31, 2017. - South Korean tech giant Samsung Electronics logged a record profit of 11.2 trillion won -- 10.0 billion USD -- in the July to September period, it said on October 31, its best for any quarter. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP)
Vágólapra másolva!
A héten jó inflációs adat érkezett, és több óriásberuházást is bejelentettek Magyarországon, köztük a Samsung közel 400 milliárd forintos bővítését. Külföldön hatalmas botrány robbant ki az észak-amerikai profi kosárlabda liga (NBA) és Kína között, de az is kiderült, hogy mikor szállhatnak fel leghamarabb a Boeing 737 Max típusú gépei. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Gigaberuházást jelentett be a Samsung

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy a Samsung mintegy 390 milliárd forintból bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét, ennek köszönhetően pedig 1200 új munkahely jön létre.

Illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz, ennek mértékét azonban még nem lehet közölni, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia. Az összeg azonban összhangban van a beruházás méretével, és jelentős lesz. Ezzel bebizonyosodott az is, hogy az új autóipari korszakban Magyarország lesz az európai autógyártás egyik fellegvára.

A magyar gazdaság nőtt a legnagyobb ütemben az Európai Unióban

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerint a magyar gazdaság nőtt a leggyorsabb ütemben az Európai Unióban 2019 első fél évében.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár elmondta, már három éve 4 százalék feletti a gazdaság növekedése, és 2018-ban Magyarországon volt a második legnagyobb a beruházási ráta az unióban. Szerinte sikerülhet tartani azt a középtávú célt, miszerint Magyarországon a gazdasági növekedés az unió átlagát 2 százalékponttal haladja meg.

A vártnál is nagyobb lehet a GDP növekedése idén

A Takarékbank elemzői a korábban várt 4,7 százalékról 4,9 százalékra emelték az idei GDP-növekedési előrejelzésüket. A prognózis javítása a családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás együttes hatása miatt vált indokolttá.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A bank elemzőinek idei növekedési várakozása enyhe lassulást jelent a tavalyi 5,1 százalékos gazdasági bővülés után, 2020-ra nem változtattak korábbi, 3,7 százalékos prognózisukon.

Akár már januárban felszállhatnak a Boeing 737 Max gépek

Az American Airlines a tervek szerint már január 16-án szolgálatba állítana néhány Max 737-es repülőt, majd fokozatosan növelnék az állomány számát is.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az FAA az után rendelte el ennek a típusnak a repülési tilalmát, miután két légi katasztrófa is történt, az egyik 2018 októberében, a másik 2019 márciusában. A tragédiákat a típusba szerelt MCAS rendszer okozta, amely bizonyos esetekben automatikusan elkezdte lefelé tolni a gép orrát.

Miskolcra érkezik egy 16 milliárd forintos beruházás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy bővíti gyárát a közlekedésbiztonsági eszközöket gyártó, kínai tulajdonú Joyson Safety Systems Hungary Kft. Miskolcon, a beruházás értéke 16 milliárd forint.

Szijjártó Péter egy ötmilliárdos állami támogatással felépülő, 16 milliárd forintos miskolci beruházást jelentett be Forrás: MTI/Kovács Attila

A fejlesztéssel még modernebb termelési folyamatot valósítanak meg, új technológiai módszert vezetnek be. A kormány 4,9 milliárd forint készpénztámogatást nyújt a fejlesztéshez.

Mégsem vásárolja fel Hongkong a londoni tőzsdét

Kedden jelentette be a hongkongi tőzsde, hogy lemondta 39 milliárd dolláros vételi ajánlatát a londoni tőzsdére, mivel a London Stock Exchange (LSE) vezetőségét nem győzte meg az ajánlat.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX) nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy a két tőzsde kombinációja stratégiai szempontból kényszerítő fontosságú, ezért csalódottak, hogy nem tudott a londoni értéktőzsde vezetésével egy közös jövőképet kialakítani.

Nagyon kedvező inflációs adat érkezett

A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ez kedvezőbb az előzetes elemzői várakozásoknál, és január óta nem volt ilyen alacsony szinten ez a fontos makrogazdasági mutatószám.

Több mint ötmilliárd forintos beruházás indul Szolnokon

K&P Chem Kft. 5,14 milliárd forintos beruházással, a magyar kormány 450 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával kozmetikai alapanyagokat gyártó üzemet hoz létre Szolnokon, ezzel 50 új munkahelyet teremt - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Illusztráció Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A társaság olyan nagy nemzetközi cégek beszállítója, mint például a Procter and Gamble, az Unilever, a Henkel, valamint a Palmolive és Colgate, mely termékekben is megtalálhatóak a kft. által létrehozott alapanyagok.

Kaliforniában korlátozzák a lakásbérleti díjak éves emelését

Gavin Newsom – aki 2019 januárjában vette át kormányzói kinevezését – aláírta azt a törvényt, aminek célja a lakhatási válság felszámolása a legnépesebb amerikai államban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

A törvény 2030. január elsejéig évente ötszázalékos, plusz az inflációnak megfelelő mértékű bérletidíj-emelést engedélyez, továbbá megtiltja a tulajdonosoknak, hogy komolyabb indoklás nélkül utcára tegyék bérlőiket.

Óriási az érdeklődés a nagycsaládos autók iránt

A várakozásokat jelentősen meghaladja az igény a hétszemélyes, állami támogatással megvásárolható, nagycsaládos autók iránt.

Illusztráció Forrás:Shutterstock

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ebben a helyzetben jellemzően nem raktárról, hanem közvetlenül a gyártásból tudják kiszolgálni a vásárlókat. Ez azt jelenti, hogy a rendeléstől számított 5-8 hónap alatt tudják a kereskedők leszállítani a járműveket.

Brutális lesz az idei Black Friday

Október végén kezdődik a Black Friday, ennek részeként pedig itthon is hatalmas kedvezmények várnak majd a vásárlókra.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A legkeresettebb termékek várhatóan a parfümök, tabletek, televíziók, laptopok és videojátékok lesznek, azonban sokan érdeklődhetnek majd új okostelefonok és matracok iránt is.

Hatalmas botrány az NBA és Kína között

Az állami kézben lévő kínai CCTV televíziótársaság a héten bejelentette, hogy felfüggesztik az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) - előszezon mérkőzéseinek közvetítését. A CCTV tiltásához csatlakozott az NBA kínai digitális jogait birtokló Tencent is, amely szintén "átmenetileg" beszünteti a meccsek közvetítését.

Illusztráció Forrás: AFP/2010 Getty Images/Marc Serota

Mindez Darly Morey, a Houston Rockets ügyvezető igazgatója miatt történt, aki Twitter-üzenetben állt ki a hongkongi tüntetők mellett. A helyzet odáig fajult, hogy a Rockets termékeit a Nike kivonta kínai üzleteiből is, amíg a helyzet nem oldódik meg.

Augusztusban 37 millió eurós külkereskedelmi többlet keletkezett

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből kiderült, hogy augusztusban az export euróban számított értéke 2,6 százalékkal, az importé pedig 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Tehervonat halad Esztergom és Almásfüzitő között Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A külkereskedelmi mérleg szerény, 37 millió euró exporttöbbletet mutatott, ez azonban 99 millió euróval meghaladja a tavaly augusztusit, amikor kivételesen 62 millió euró deficit volt. Az elmúlt 19 hónapban idén május után augusztusban másodszor fordult elő, hogy az export növekedési üteme meghaladta az importét.

Rekordbírság egy fiúknak női melleket növesztő készítmény miatt

A Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyártó jókora – 8 milliárd dolláros - büntetést kapott, mert egy philadelphiai bíróság szerint a Risperdal nevű antidepresszáns készítménye hozzájárult ahhoz, hogy serdülő fiúknak aránytalanul nagy melle nőjön.

A philadelphiai bíróságon kimondták: a cég hibáját súlyosbítja, hogy kifejezetten fiatalok számára reklámozta a gyógyszerét. Az eljáró ügyészek megállapítása szerint a vállalat a nyereséget a biztonság és a fogyasztók egészsége elé helyezte.

Csökkent az ipari termelés bővülésének üteme augusztusban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint augusztusban az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 2,7 százalékkal emelkedett.

Illusztráció Forrás: Alföldi Tej

A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen lassult, míg a számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásban kissé gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csökkent. A termelés az év első nyolc hónapjában 5,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött.

Kétszer is változott az üzemanyag ára

A héten szerdán és pénteken is változott az üzemanyagok ára. Szerdán a gázolaj ára négy forinttal csökkent, míg a benziné változatlan maradt.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Ezt követően pénteken újabb 2 forinttal mérséklődött a gázolaj literenkénti átlagára, a benziné pedig 3 forinttal csökkent. A változásokkal a gázolaj literenkénti átlagára 405 forintra módosult, a benziné pedig 386 forint lett.