Eladták a Gellért Szállót

gellérthegy
Ez volt az első luxusszálló
Vágólapra másolva!
A Danubius Hotels Group megállapodást kötött a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért Hotel (Gellért Szálló) eladásáról - írja Origóhoz eljuttatott közös közleményében a két vállalat. Az egyezség értelmében Budapest egyik legpatinásabb, szecessziós stílusban épült, öt szintes, összesen 234 szobának helyet adó szállodája a nemzetközi Danubius hotellánctól a magyar ingatlanfejlesztő társaság veszi át.
Vágólapra másolva!

A tranzakció lezárásához számos jogi és adminisztratív kérdést kell a feleknek rendezniük, amely várhatóan hónapokig is eltart. A Danubius Hotels Group és az Indotek Csoport arról már megállapodtak, hogy a Danubius Hotels Group üzemelteti a Gellért Hotelt az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig.

A tulajdonosváltás nem érinti a jövőbeni foglalásokat, a Gellért zavartalanul folytatja működését és várja vendégeit.

Mark Hennebry, a Danubius Hotels Group igazgatóságának alelnöke elmondta, hogy a vállalat nem hozta meg könnyen a döntést, hiszen a Danubius stratégiája alapvetően a növekedésre és a beruházásokra épül. Hozzátette, hogy az elmúlt két évben a Danubius stratégiai partnert, pénzügyi társbefektetőt keresett a felújításhoz, hogy "visszaadhassa a Gellért Hotel korábbi dicsőségét." Ez a keresés azonban nem vezetett sikerre. Ettől a folyamattól függetlenül a vevőtől érkezett egy ajánlat
a teljes hotel megvásárlására, róluk pedig az eladó fél úgy gondolja, hogy jelentős tőkét fordít majd a szálló fejlesztésére.

Ez volt az első luxusszálló Forrás: Flickr/Alistair Young

Az Indotek ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy teljesen megújítaná az ikonikus szállodát,

amely ötcsillagos szállodaként működne tovább néhány éven belül

Az épületet megvásárló vállalat teljes rekonstrukciót akar végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten – közölték az ingatlanfejlesztő társaság képviselői.

„Az akvizícióink során mindig azokat a lehetőségeket keressük, ahol megfelelő ráfordítás mellett jó alkalmat látunk az értékteremtésre.

Éppen ezért az adás-vételi megállapodás megkötését megelőzően elkészített részletes állapotfelmérést már a fejlesztési lehetőségek számba vételével végeztük el" – közölte Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. „A felújítást azzal a céllal szeretnénk elvégezni, hogy a Gellért, Budapest ikonikus épületeként és helyszíneként, újra régi fényében ragyogjon. Szeretnénk, hogy olyan vendégeink legyenek, akik kifejezetten azért jönnek Budapestre vagy akár Európába, hogy a Gellért Szállóban szállhassanak meg, ahogyan ez az épület fénykorában is történt" – fejtette ki a vezérigazgató.

A részletes felújítási tervek kidolgozása folyamatban van.

A Hotel Gellért épülete a Duna-parton a Szent Gellért téren, karácsonyi díszkivilágításban, egy előtte elhaladó fényvillamossal Forrás: MTI/Róka László

A felújítást követően az Indotek Group luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot kíván megbízni, azzal az elvárással, hogy portfóliójuk kiemelkedő szállodájaként működtessék tovább a létesítményt. Az adás-vétel a szálloda napi működését nem érinti közvetlenül, a vendégek fogadása és a foglalások kezelése a megszokott módon folyik tovább - erősítette meg az új tulajdonos.

A hotelépület eladása a szálloda közvetlen szomszédságában működő Szent Gellért Gyógyfürdőre nem terjed ki, ugyanis az a Budapest fürdőit kezelő önkormányzati vállalat tulajdonába tartozik.