Példátlan ütemben dőlnek be a kínai cégek

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Ahogy a kínai gazdaság növekedése lassul, a hitelpiaci környezet pedig rendkívül szigorú, a fizetésképtelenség rekord mértékre nőtt a vállalati kötvények körében. Ráadásul a várakozások alapján az idei évben sem várható érdemi megkönnyebbülés.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb bajban vannak a kínai cégek, ahogy törleszteniük kell a kibocsátott kötvényeik után járó kamatokat. Két különböző bank becslése is azt mutatja ugyanis, hogy a dollárban és jüanban kibocsátott kötvények rekord mértékben dőltek be tavaly, vagyis ezek a vállalatok nem tudták fizetni a hitelekkel járó kamatkötelezettségeiket, illetve nem tudták refinanszírozni az adósságaikat – írja a CNBC.

Lecsapott a vihar a kötvénypiacon

A szingapúri DBS bank még februárban közölte, hogy a jüanban elszámolt kötvények piacán 119,6 milliárd jüan (17,8 milliárd dollár) értékű hitel dőlt be, ami négyszerese a 2017-es szintnek. Ezzel párhuzamosan a japán Nomura még ennél is rosszabb eredményt hozott ki.

A pénzintézet szerint ugyanis 159,6 milliárd jüannyi kötvény vált fizetésképtelenné 2018-ban.

A Nomura emellett arra is rámutatott, hogy a dollárban elszámolt kötvények esetében 7 milliárdnyi hitel dőlt be, ami szintén soha nem látott magasságnak számít.

Növekvő nyomás alatt vannak a kínai cégek Forrás: EyePress News

Az elemzések szerint a legrosszabb helyzetben az energiaszektor volt tavaly, és ebből az iparágból származott a bedőlt jüankötvények majdnem 40 százaléka. Az idei év sem lesz azonban sokkal jobb a várakozások szerint, tekintve a befektetők csökkenő kockázatvállalási hajlandóságát, illetve azt, hogy hatalmas mennyiségben (3500 milliárd jüan értékben) járnak le idén kötvények, vagyis válik aktuálissá a fizetés.

Adósságok és kilátások

A tavalyi nagy bedőlési hullám mögött két fontos tényező állt. Egyrészt Kínában folyamatos emelkedést mutattak a reálkamatok, ami azt jelenti, hogy a 2017 elején mért mínusz 3,1 százalékról idén januárra már (plusz) 4,35 százalékig emelkedett a reálkamat szintje. Ez igencsak megnehezítette a hitelfelvételeket, de a cégek számára az is komoly probléma, hogy

az állami bankok elsősorban a biztonságosabbnak tartott állami cégeknek szeretnek hitelt nyújtani.

A lassuló gazdasági növekedés mellett tehát a hitelfelvételi lehetőségek is romlottak, vagyis a társaságok egyre nagyobb nyomás alá kerültek.

Ezzel párhuzamosan a jüan folyamatosan gyengült tavaly az amerikai dollár ellenében. Ez pedig azt eredményezte, hogy azok a kínai cégek is veszélybe kerültek, amelyek amerikai devizában bocsátottak ki kötvényeket.

A kínai vezetés élénkítő lépései mentőövet dobnak az eladósodott társaságoknak? Forrás: Imaginechina/Zhong yang - Imaginechina/Zhong Yang

Noha az idei kilátások sem túl kedvezőek a kínai cégek számára, a fentiek alapján némileg változhat a helyzet a tavalyi évhez képest. Egyrészt

az amerikai jegybank visszafogta a szigorítását, vagyis minden esély megvan rá, hogy a dollár erősödése lelassul, vagy megáll.

Másrészt a kínai kormány számos lépéssel kívánja élénkíteni a gazdasági növekedést, amivel kedvezőbb környezetet teremthet a hazai vállalatok számára is, amelyek így kevésbé lesznek rászorulva arra, hogy kockázatos hitelfelvételekbe hajszolják magukat.