Trump új elnöki gépet kap rengeteg extrával

Air Force One, amerikai elnöki repülőgép
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 18: Air Force One departs with U.S. President Barack Obama onboard as he departs following talks with European leaders on November 18, 2016 in Berlin, Germany. Obama is on his last trip to Europe as U.S. President. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sikerült megállapodni az amerikai elnöknek és a Boeingnek arról, hogy továbbra is a cég szállítja az elnöki gépeket, vagyis az Air Force One-t. A jelenlegi, öregebb gépet jövőre újítják fel, míg 2024-ben két új gépet kap az USA elnöke.
Vágólapra másolva!

A Time szerint informális megállapodás született a Boeing és a Fehér ház között az amerikai elnök új repülőgépét illetően.

Az egyezség értelmében az amerikai elnök

új Air Force One gépe 3,9 milliárd dollárba fog kerülni.

Hogan Gidley szóvivő elárulta azt is, hogy az egyezség 1,4 milliárd dollárt spórol meg az adófizetőknek, ugyanis ennyivel drágábbra becsülték eredetileg az ajánlatot. Az új gép nem egyedül érkezik, ugyanis egy, az eredetire megszólalásig hasonlító csaligépet is készítenek.

A Boeing 747 modellje már 1990 óta szolgál légi Ovális irodaként,

és ennek megfelelően sok extrával is felszerelték.

Az új repülők csak 2024-ben érkeznek, de a jelenlegi gépeket is átalakítják 2019-ben úgy, hogy felszereltsége azonos legyen az új gépekével.

A világ leghíresebb utasszállítója az átalakítások után majd 362,87 tonnát nyom.

A jelenleg használatos gép Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Carsten Koall

Így Donald Trump jövőre már olyan elnöki géppel fog utazni, amely 372 négyzetméter alapterületű, és van benne egy konferenciaterem, egy étkező, egy Ovális iroda, egy háló és fürdő az elnöknek, valamint irodák a személyzet számára – írja a CNBC.

Emellett a gépen lesz

  • külön orvosi szoba és műtő,
  • egy 2000 adag étel készítésére alkalmas konyha,
  • a legmodernebb katonai elhárítórendszer,
  • 85 telefon titkos és nem titkos hívásokhoz,
  • páncélozott ablakok.

Viszont minden ajtó saját lépcsővel rendelkezik majd, így nem szükséges külső segítség a gép elhagyásához.