Az állam nem adja be a derekát az FHB banknak

fhb bank FHB bank alulnézet embléma felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS NÉZET SZIMBÓLUM
Budapest, 2012. január 11. Felirat az FHB Bank XIII. kerület Váci úti bankfiókjának épületén. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Vagyonkezelő nem áll el az FHB bank elleni pertől, mert mindenképpen venni akar a kibocsátás alatt álló új részvényekből, nem akarja, hogy csökkenjen a részesedése. A Vagyonkezelőnek jelenleg 7,32 százalékos részesedése van a bankban. Az FHB kizárta a Vagyonkezelőt a tőkeemelésből, mert az ragaszkodott ahhoz, hogy a részvényeseknek elsőbbségi jegyzési joga legyen.
Vágólapra másolva!

A magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. fenntartja az FHB ellen benyújtott keresetét - tájékoztat a vagyonkezelő.

Az állam ragaszkodik az elsőbbségi joghoz

Az MNV közleményében hangsúlyozta: az állam álláspontja egyértelmű, és egyértelmű volt az FHB 2015. december 28-i közgyűlésén is.

Az állam részt kíván venni a tőkeemelésben,

mégpedig úgy, hogy az elsőbbségi részvényjegyzési jogát fenntartja.

Fenntartja a keresetet

A magyar állam nevében eljáró MNV Zrt. 2015. december 30-án bírósághoz fordult, keresetében az FHB társasági határozatainak hatályon kívül helyezését kérte, valamint azt, hogy a bíróság a jogellenes határozatok végrehajtását függessze fel.

A vagyonkezelő keresetét fenntartja, a peres eljárásra való tekintettel egyéb nyilatkozatot nem kíván tenni

- áll a közleményben.

Új részvényeket bocsát ki

Az MNV december 30-án arról tájékoztatott, hogy az FHB kizárta a magyar államot mint kisrészvényest a tőkeemelésből, ezért fordult bírósághoz a vagyonkezelő. A MNV emlékeztetett: az FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság igazgatósága december 28-án - a rendkívüli közgyűlés felhatalmazása alapján - döntött az FHB alaptőkéjének felemeléséről új részvények kibocsátásával, legfeljebb 4,45 milliárd forint mértékben.

Az állam nevében eljáró nemzeti vagyonkezelőnek a jelenlegi állapot szerint az FHB-ban 7,32 százalékos részesedése van 4 millió 832 ezer 225 részvénnyel.

Ha az állam nem vehet az új részvényekből, csökkenni fog a részesedése Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Csökkenhet az állam részesedése

Részvényesként az állam az FHB közgyűlésén kezdeményezte, hogy a tőkeemelés során a már meglévő részvényeseket a tulajdonosi részesedésük arányában elsőbbségi jegyzési jog illesse meg. A közgyűlés ezt a javaslatot elutasította. Ez egyben azt jelenti, hogy

az FHB közgyűlésének és igazgatóságának döntése alapján az állam nem vehet részt a jelenlegi zártkörű részvényjegyzésen,

azaz az FHB tulajdonosai egyértelműen csökkenteni kívánják a magyar állam részesedését az FHB-ban - írta az MNV december 30-i közleményében.

(Ha összességében több a részvény, de az állam kezében ugyanannyi marad, akkor a részesedése csökken.)

A bíróság kedvező döntése esetén valamennyi kisrészvényes elsőbbségi részvényjegyzési joga megnyílik, és szándéka szerint részt vehet a tőkeemelésben - hangsúlyozta az MNV.